Февруарското парно в София още по-скъпо, в Пловдив като през януари

Столичани ще платят средно с 2 процента по-високи сметки за парно през февруари в сравнение с предходния месец, докато в Пловдив размерът на фактурите ще е същият като през януари, сочат обявените в сряда данни на топлофикационните дружества в двата града.

От "Топлофикация София” обясняват повишението с по-ниските градуси. Средномесечната денонощна температура е била минус 3.4 °C, с което февруари 2012 г. се нарежда на трето място в статистиката на най-студените месеци февруари от 36 години. През февруари 2012 г. компанията е доставила на абонатите си 605 390 МВтч топлинна енергия, което е с 2% повече спрямо януари 2012 г., когато потреблението на столичани е било 591 219 МВтч.

Според данните на дружеството сметки за февруари до 150 лв. ще получат близо 64% от абонатите въз основа на прогнозните дялове на потребителите от предишния отоплителен сезон или според заявеното от тях потребление.

Столичната топлофикация посочва, че е направила модел на експеримент като в една сграда е заложила нулева консумация в два апартамента, докато всъщност са си ползвали обичайното количество топлоенергия. Това повишава сметките на съседите с до 50 процента

От "ЕВН Топлофикация Пловдив" посочват, че за 70 процента от техните потребители няма да има промяна във февруарските сметки в сравнение с предишния месец и те ще получат фактури до 150 лв. През миналия месец пловдивчани са консумирали 49 966 MWh, което е близко до консумацията за месец по-рано от 50 327 MWh. Дружеството отбелязва, че февруари е по-кратък като дни от януари, въпреки че 2012 г. е високосна година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?