Тръгва авансов прием на искащи еврофинансиране ВиК-проекти

Общински компостиращи инсталации ще са другите привилегировани

Тръгва авансов прием на искащи еврофинансиране ВиК-проекти

Проекти на регионалното министерство за извършване на прединвестиционни проучвания във ВиК-сектора и на общините за изграждане на компостиращи инсталации за биоразградими отпадъци ще са първите, които ще могат да кандидатстват авансово за финансиране по все още неодобрената от Европейската комисия оперативна програма "Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред журналисти във вторник.

Програмата ще бъде одобрена от Брюксел най-рано през лятото, но за да не се губи време ведомството смята да обяви предварителен прием по тези две специфични мерки до края март. Същия този месец от Европейската комисия ще извършат преглед на системите за контрол и управление на екопрограмата в новия бюджете период и се очаква те да бъдат одобрени, за да стратира и предварителният пример на проекти, стана ясно от думите на Василева.

Прединвестиционните проучвания във водния отрасъл са важни за отпушването на същинското финансиране на сектора, където от години се бавят исканите от Брюксел реформи и съответно страната ни не може да се възползва в пълна степен от еврофинансирането за подобряванета на състоянието на водоснабдителните и канализационните мрежи.

Управлението на отпадъците е друг болезнен за страната ни проблем, заради който има и редица наказателни процедури. Намеренията на ековедомствота са част от проблемите с битовата смет да се решат чрез въпросните компостиращи инсталации. Министърът на околнатас реда и водите допълни, че през декември 2014 г. е бил приет проект на нов план за управление на отпадъците, в който акцент е предотвратяването на образуването им.

Василева отчете, че от възстановяването на плащанията от Брюксел по оперативната програма "Околна среда“ (2007-2013) през ноември 2014 г. Досега са разгледани 250 искания за плащания и 480 млн. лв. са обработени. Европарите по ОПОС бяха спрени точно година по-рано при правителството на Пламен Орешарски заради нарушения на обществените поръчки за избор на изпълнители на европроектите.

Към момента се изпълняват 239 проекта, финансирани от ОПОС,  в които са заети над 14 500 души, каза още екоминистърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес