Парламентът отвори водния сектор за реформи и поскъпване на цените

ВиК-отрасълът остава разкъсан между шест министерства

ВиК-секторът се нуждае от между 12 и 43 млрд.  лв. инвестиции

Парламентът отвори пътя за дългоочаквани, макар и полвинчати реформи във водния сектор, но също така и на поскъпването на ВиК-услугите. Това стана в сряда с приемането на подготвяната години наред Национална стратегия за водите. Документът също така оставя водния сектор разкъсан между шест министерства и отговорността при евентуални рискови ситуации като наводнения, засушаване и лошо качество на водата ще продължи да е размита. Мини правителство наречено “воден съвет” ще решава за инвестициите в сектора. Минералните извори и Черно море неясно защо останаха извън водната стратегия.

Очакванията са документът да отвори вратата за реформа в сектора, за която се говори от десетилетие, но на практика не се случва. Той е първият от общо 13 нормативни акта, които страната трябва да приеме до края на 2013 г., ако иска да получи европейско финансиране за сектора след 2014 г.

 

“В дългосрочен хоризонт не се очаква краен недостиг на водата у нас. Проблем ще бъдат годините на суша и екстремно големите валежи. Трябва да сме готови за тези екстремни ситуации”, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова при приемането на документа.

 

Цената на водата тръгва нагоре

 

Водната стратегия освобождава цената на водата. Освобождаването означава едно – повишаване на цената на водната услуга, заяви Джевдет Чакъров от ДПС, който бе министър на околната среда в правителството "Станишев".

 

Така вече в бъдеще ще се фактурират в цената на услугата и направените инвестиции в мрежата. Сега това не беше задължително и кметове и държавата субсидираха услугата и задържаха цената на водата на някои места по-ниска в сравнение с други. С промяната на правилата цената за кубик вода в Пазарджик трябва да скочи от 53 ст. в момента на над 2 лв., а в Добрич - от 2 на 8 лв., пресметна Димчо Михалевски от БСП.

 

Към цената на водата се прибавя и такса, която ВиК-операторите ще отчисляват за почистване на реките. Това също е предпоставка за поскъпване на питейната течност, смятат депутати.

 

Проучване сред населението в страната показва, че хората декларират готовност да плащат и по-големи сметки за вода, ако знаят за какво са вложени средствата, каза по време на гласуването министърът на околната среда Нона Караджова.

 

Стратегията предвижда всички цени във водния сектор да се регулират като всяка област ще има един оператор и еднаква цена за цялата територия. Цените ще продължават да се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

 

Екоминистерството водещо, но с помощници

 

Водещата отговорност за водния сектор е на Министерството на околната среда, но съвместно с министерствата на регионалното развитие, на земеделието и на икономиката. Тези институции ще провеждат държавната политика във водния сектор, е записано в стратегията.

 

Регионалното министерство ще отговаря за водоснабдяването и канализацията, икономиката – за хидроенергетика, а земеделието – за напояването. За всеки един от тези отрасли, съответното министерство трябва да напише също стратегия, предвижда одобреният документ.

 

“Стратегията за водния сектор не дава отговор по отношение на йерархията и за това кой ще е водещият субект в сектора”, каза Джевдет Чакъров от ДПС. Той попита към кого ще трябва да се обръщаме при кризи с наводненията например. Стратегията има йерархия, отговори му Веселин Давидов от ГЕРБ.

 

“Нямаме добра координация в рамките на изпълнителната власт за това кой отговаря за водния отрасъл”, смята независимият депутат Димитър Чукарски.

 

Воден съвет ще решава за инвестициите

 

Стратегията предвижда създаване на “Воден съвет” от шестима министри – на околната среда, на финансите, на регионалното развитие, на земеделието, на икономиката и на здравеопазването. Той ще одобрява всяка година план за инвестиции във водния сектор. Според стратегията нужните средства се оценяват между 12 и 43 млрд. лв.

 

Независимият Чукарски попита в какъв период от време правителството има амбиция да завърши изграждането на ВиК-мрежата в страната. За проблемите във водния сектор се говори, само когато хората страдат от липсата на вода или от наводнения, смята депутатът. Според Чукарски от 1989 г. досега реално няма завършен нито един язовир и съоръжение за напояване.

 

Водният съвет ще прави още и предложение за нивото на таксите за водоползване и ползване на водните обекти. Това противоречи на Закона на водите, отбеляза Димчо Михалевски от БСП.

 

Водният съвет ще е част от управлението на Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда, което в момента е на подчинение на ведомството на Нона Караджова.

 

Без минералните извори и Черно море

 

Минералните извори и Черно море не са включени в обхвата на водната стратегия. Това прави документа непълен и небалансиран, защото 80% от стратегията е концентрирана върху ВИК-отрасъла, коментира Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

 

Според него в момента се действа под натиск и прибързано с идеята да имаме документ, който да покажем на европейските институции, че правим нещо в сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?