След отпора на местната власт

Държавата се отказа да национализира ВиК-сектора

Брюксел плаши да спре парите, ако не приемем Закона за водите

Държавата се отказа да национализира ВиК-сектора

Заради съпротивата на местната власт държавата се е отказала от идеята да национализира водния сектор. Отстъпката е при условие, че кметовете се съгласят на уедряване на ВиК дружествата от 54 на 28. Докато държавна и местна власт обаче спорят по промените в Закона за водите, България може да остане без средства за нови водопроводи и канализация след 2014 г. Причината е, че през следващия програмен период пари ще се дават само срещу реформи. Това стана ясно по време на дискусия за реформата в сектора, организирана от КНСБ.

Ако не постигнем единодушно решение по отношение на Закона за водите и регламентация на сектора, рискуваме да стигнем до даване на обяснения на хората защо са ни спрени парите по оперативна програма “Околна среда“ за следващия програмен период от Европейската комисия, каза зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев.

 

Реформата в сектора отдавна трябваше да е факт, като по времето на тройната коалиция Брюксел замрази временно парите заради забавянето ѝ и надутите цени на водни проекти. Сега този риск отново излиза на дневен ред.

 

Причината е в съпротивата на местните власти да се одържавят ВиК-активите и окрупняването на сектора. Опасенията на кметове са, че това ще доведе до качване на цената на водата на някои места. Синдикатите пък са притеснени, че ще има съкращения, а обществеността смята, че одържавяването на ВиК-мрежата е първа стъпка към концесиониране или бъдеща приватизация.

 

Отстъпка за ВиК-мрежата

 

Държавата се е съгласила да отстъпи ВиК-активи да останат общински, стана ясно от дискусията. Държавни ще бъдат само язовирите, както и съоръженията, които обслужват или преминават през територията на няколко общини.

 

Зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подчерта, че всеки актив трябва да има ясно обособен оператор. Наводненията и човешките жертви през тази година бяха причинени от това, че няма ясно обособени отговорници за състоянието на ВиК-съоръженията в страната, смята Василева.

 

Въпросът за окрупняването на водните дружества обаче остава отворен. Министерството на регионалното развитие настоява техният брой да бъде намален от 54 на 28 – колкото са областите в страната. Аргументите са, че това ще доведе до подобряване на услугата, повече инвестиции и съответно намаляване на загубите на вода.

 

Кметове обаче твърдят, че това ще доведе до покачване на цената на водата и е крачка към бъдещето концесиониране и приватизиране на мрежата.

 

Целта ни е да направим ВиК-дружествата по-силни, а не по-атрактивни за някой друг, заяви зам.-министърът на регионалното развитие. Той не очаква след уедряването им те да бъдат приватизирани.

 

Министерството на регионалното развитие е започнало разработването на Наредба за изисквания към дейността на ВиК-операторите. Тя ще наложи минимален праг, на който всяка компания и оператор да отговарят. Изискванията в документа ще бъдат количествени, но съобразени с дължината на мрежата или броя на жителите, на които операторът предоставя услугата. Документът трябва да е готов до половин година.

 

Цената на водата за едни поскъпва, за други поевтинява

 

Предстоящите промени във водния сектор няма да променят начина на образуване на цената на водата, но ще се стигне до процес на изравняването ѝ на територията, обслужвана от един оператор. Това означава, че за едни места цената на водата ще поевтинее, а на други ще се качи.

 

"За мен е важно на територията на един оператор да имаме единна цена, независимо дали водоснабдяването е гравитачно, помпено или смесено. Това предполага изравняване на цените на територията на един оператор", заяви Симидчиев.

 

Ще се промени методът на формиране на такса водоползване, съобщи зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева. Това се прави заради използването на питейна вода за напояване при летните жеги.

 

КНСБ настоява за приемане на система за подпомагане на бедните, като държавата поеме заплащането на част от изразходваната вода.

 

Освен това синдикатите искат още част от печалбата на ВиК-дружествата, както и част от таксата водоползване да се използват конкретно за подмяна на водопроводната мрежа.

 

Безработни ще има, но не много

 

Окрупняването на ВиК-сектора ще доведе до безработица, но тя няма да е голяма, стана ясно още от дискусията. Причината е, че технически състав няма да се освобождава. Съкращенията ще са основно сред дублираните административни длъжности, посочи Симидчиев.

 

"Напоителни системи" излизат на уличен протест заедно със синдикатите, защото не са получавали заплати от няколко месеца, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му държавното предприятие, което е на подчинение на Министерството на земеделието, е в колапс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес