Под натиска на Брюксел и опасност от ново спиране на пари за ВиК-сектора

Предприема се спешна реанимация на водната реформа

Разходите по ДДС вече не се признават за допустими по инфраструктурните европейските проекти

Предприема се спешна реанимация на водната реформа

Под натиска на Европейската комисия управляващите спешно ще правят промени в Закона за водите, които най-после трябва да решат проблема със собствеността на ВиК-мрежата. Ултиматумът за финализиране на водната реформа, която се точи от управлението на Тройната коалиция и не успя да стане и по времето на ГЕРБ, е бил даден на среща на министрите на околната среда Искра Михайлова и на регионалното развитие Десислава Терзиева с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан миналата седмица в Брюксел.

 

Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Димчо Михалевски, който свиква извънредно заседание за приемането на законовите промени.

 

Те трябва да решат и още един проблем, поставен по време на срещата – този с разходите по ДДС. Причината е, че отсега нататък Европейската комисия няма да признава като допустим разхода за ДДС по европейските проекти. Това означава, че общините трябва да осигурят тези пари, като за оперативна програма "Околна среда“ става въпрос за около 200 млн. евро. Предвижда се проблемът да бъде решен като на общините се даде възможност да теглят данъчни кредити.

 

Водната реформа трябваше да бъде факт още през пролетта на 2009 г., когато заради забавянето ѝ и скъпите водни проекти в края на управлението на Тройната коалиция Брюксел временно спря парите за водния сектор по програма "Околна среда“. След като ГЕРБ дойде на власт тотално смени модела за финансиране на водните проекти, преминавайки от конкурентен подбор на такъв с доказани инвестиционни нужди. В същото време бяха подготвени нови промени в Закона за водите, които обаче не успяха да минат през парламента заради съпротивата на общините основно срещу окрупняването на ВиК- дружествата и метода за прехвърлянето на собствеността, в който съзряха опит за национализация на активите. Така реформата в сектора не беше направена. Нещо, което е задължително условие, за да получи страната ни финансиране на тези проекти през следващия програмен период.

 

Връщане на старото предложение от 2009 г.

 

Подготвяните сега промени ще върнат стари идеи от времето на Тройната коалиция, стана ясно от обясненията на Димчо Михалевски. Те предвиждат активите, които сега са собственост на ВиК-дружествата и държавата, да бъдат прехвърлени на общините, които след това с възмезден договор ще дават на водния оператор правото да управлява тази собственост.

 

По този начин се решава и въпросът с възможността общините да теглят данъчен кредит, с който да могат да осигурят съфинансирането по водните проекти, както и плащането на ДДС, според управляващите.

 

Окрупняване на ВиК-дружествата на 28, както предлагаше ГЕРБ, засега няма да се прави, каза Димчо Михалевски в отговор на депутат от БСП.

 

Заради съпротивата на част от местната власт Михалевски увери, че технологията по прехвърлянето на собствеността така е направена, че общините няма да има причина след това да не я предоставят за управление на водния оператор.

 

Обучение за областните управители и министъра

 

Министърът на регионалното развитие в час ли е с промените, попита депутат от левицата. Тя не е в час, но зам.-министърът е наясно, успокои депутатите от комисията по регионална политика Димчо Михалевски.

 

Дора Янкова предложи да се направи обучение и на областните управители по проблема, защото те са нови и по-голямата част от тях въобще и не са чували, че имат ангажимент по водната реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?