Трайчо Трайков: Сделката за ЧЕЗ е като да дадеш на петокласник да управлява самолет

Със сигурност има благословия от високо политическо ниво и са правени сондажи между Чехия и България, смята бившият енергиен министър

Трайчо Трайков

"Не може да дадеш на петокласник да управлява пътнически самолет". Така общинският съветник от София и бивш енергиен министър Трайчо Трайков описа преб бТВ сделката на малката пазарджишка фирма "Инерком" за българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ, която бе обавена преди ден, в петък бе подписан предварителния договор по нея, а енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов заради познанството си със собственичката на купувача Гинка Върбакова.

"Нещо не е наред с тази сделка", смята Трайков, според когото е необяснимо и скандално как фирма с оборот 10-20 хиляди лева и 20 персонал купува толкова  комплексен бизнес със сложни технически, финансови, логистични, регулаторни и свързани с потребителите отношения.

"За първи път чух името на фирмата "Инерком България", когато преди няколко дни беше обявено, че е в краткия списък на потенциалните купувачи. Първоначалният фаворит беше обединение от фирми, в основата на което беше стратегически инвеститор. Макар и индийски, той имаше голям опит", допълни Трайков.

"Оптически това прилича на сделката, в която трима тийнейджъри купиха Дипломатическия клуб в Бояна и после сума по сума се стигна до други зависимости.

"Надали някой си мисли, че както продавачът, така и купувачът не са сондирали мнения на най-високо политическо ниво", коментира още Трайков. Според него оставката на Теменужка Петкова идва просто, за да се отпуши напрежението.

"Енергийният министър няма формални лостове за влияние върху сделката. Надали Петкова от позицията си и с познанството си с тази жена Гинка е повлияла на ситуацията. Тя просто се е примирила с ролята си да освободи терена и да поеме вината", смята бившият член на първия кабинет на ГЕРБ..

"Може би чехите имат интерес да продадат на този, който им даде най-много пари, но за интересите на всички останали следят регулаторите", допълни той.

По повод изявлението на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, че новината за сделката си Гинка му е прозвучала като фалшива, Трайков каза, че излиза, че единствено Добрев е изненадан.

Депутатът от БСП Таско Ерменков също смята, че дотук няма как да се е стигнало без намесата на Борисов.

"Познавам Теменужка Петкова, тя е хрисим човек и няма смелостта да направи нищо без Бойко Борисов", поясни Ерменков. За него оставката е клапата, от която да излезе напрежението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?