Тръмп и Асандж в единен фронт за разсейване на обивенията към Русия за хакерски атаки

Тръмп и Асандж в единен фронт за разсейване на обивенията към Русия за хакерски атаки

Само преди година Доналд Тръмп и Джулиан Асандж вероятно биха изглеждали най-странната двойка, но сега избраният за президент на САЩ милиардер и основателят на "Уикилийкс" изграждат обединен фронт срещу заключението на американските разузнавателни служби, че Русия е използвала придобити чрез хакерство имейли, за да се намеси в президентските избори в САЩ, пише в. "Ню Йорк таймс".

Асандж, който отдавна е заклеймяван от много републиканци като нарушаващ закона анархист, навреждащ на САЩ, сега печели уважението на консерватори, които са доволни, че неговият сайт публикува имейли на демократите, засягайки кандидат-президентската кампания на Хилари Клинтън. А Тръмп се стреми да подкопае заключението на ФБР, ЦРУ и други агенции, че тези имейли са били предоставени на "Уикилийкс" от действащи за руското правителство хакери.

Изглежда, че Тръмп и Асандж се обединяват и в споделяното от двамата презрение към медиите.

И милиардерът, и основателят на "Уикилийкс" са шоумени, осмивани понякога от критиците като страдащи от нарцисизъм, но може би изглежда, че между тях почти няма друго общо. В това отношение обаче техните интереси вероятно съвпадат.

Асандж би искал да се пребори с впечатлението, че "Уикилийкс" се е превърнал в пасивен инструмент на геополитическите машинации на руския президент Владимир Путин. Тръмп би искал да премахне впечатлението, че е получил руска помощ, за да победи Клинтън.

Но изявленията на Тръмп, с които той многократно отхвърли заключението на разузнавателните служби за свързаните с изборите хакерски атаки, повишават залозите за брифинга, който милиардерът ще получи по този въпрос утре в Ню Йорк от директора на ФБР Джеймс Коми и ръководителя на националното разузнаване Джеймс Клапър. Зрелището на противопоставянето между новоизбран президент на

САЩ от една страна, и ФБР и ЦРУ от друга, е поредният признак за хаотичната политика около случая с хакерските атаки, коментира "Ню Йорк таймс".

Критиките на Тръмп срещу разузнавателната общност предизвикват разделение сред републиканците в Конгреса. Някои от тях са готови да се нахвърлят срещу неговия скептицизъм, че Русия се е намесила в американските избори, а други призовават за по-предпазлив подход, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Този разкол може да се разрасне, след като Конгресът започне да разследва обвиненията на ЦРУ, че Русия се е намесила в изборите през ноември с цел да помогне на Тръмп, а това може да се превърне в един от първите значителни вътрешнопартийни проломи в президентството на Тръмп.

Критици на Путин като сенаторите републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм искат да се предприемат сериозни действия за търсене на отговорност от Русия по подозренията за нейна намеса в американските избори. Но те могат да бъдат забавени от републикански сенатори, които предпочитат първо да се запознаят с доказателствата на разузнавателната общност и да изчакат Тръмп да встъпи в длъжност като президент, посочва "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят