Тръмп отказа да се оттегли, въпреки натиска на водещи републиканци

Записи с вулгарни изказвания на милиардера за жените задълбочиха кризата с кампанията му месец преди изборите

Тръмп отказа да се оттегли, въпреки натиска на водещи републиканци

Редица висши представители на Републиканската партия оттеглиха подкрепата си за кандидат-президента Доналд Тръмп, след като в медиите видеозапис с негови цинични изказвания спрямо жените. Месец преди изборите и дни преди втория дебат между Тръмп и кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън, ръководството на Републиканската партия обсъжда кризисни мерки за изход от ситуацията.

От петък насам, когато записът с думите на Тръмп доби публичност, над двайсет висши републиканци, включително сенатори, които на изборите през ноември ще борят за нов мандат, обявиха, че няма да гласуват за него.

В записа, който е от 2005 година, когато Тръмп участваше като гост в телевизионен сериал, той казва, че "можеш да правиш каквото си искат с жените, ако си звезда". Той също така казва, че "ги хващал за п...те".

По-късно милиардерът публикува видеозапис с изявление, в което се извинява за думите си.
След като няколко републиканци го призоваха да се оттегли от президентската кампания, той каза за "Вашингтон Пост": Никога няма да се оттегля. Никога в живота си не съм го правил".

Ситуацията се влоши допълнително в събота вечер, след като Си Ен Ен излъчи серия интервюта на Хауърд Стърн, в които Тръмп разрешава на известния с провокациите си водещ да нарича дъщеря му Иванка "парче задник". Запитан дали дъщеря му си е сложила импланти на гърдите, Тръмп отговоря, че тя всъщност винаги е била "много похотлива".

Бившият кандидат -президент на партията Джон Маккейн и бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс заявиха, че не подкрепят кандидатурата на Тръмп.

Маккейн каза, че коментарите на Тръмп "правят невъзможно да продължа да подкрепям неговата кандидатура", а Райс заяви: "Достатъчно! Доналд Тръмп няма да стане президент. Той трябва да се оттегли".

В събота вечерта Тръмп обяви твърдо, че няма да се оттегли от надпреварата. Пред "Уолстрийт джърнал" той посочи, че "шансовете да се оттегля са нулеви" и че получава "небивала подкрепа".

Хилъри Клинтън нарече думите му "ужасяващи".

Неговият партньор и кандидат за вицепрезидент Майк Пенс каза, че е неприятно изненадан от записа, но е благодарен, че бизнесменът е изразил съжаление и се е извинил на американския народ.

"Ние се молим за семейството му", се казва в изявлението на Пенс.


Съпругата му Мелания публикува изявление: "Думите, използвани от моя съпруг, са неприемливи и ме обиждат". Тя обаче допълва, че съпругът ѝ имал "сърце и ум на лидер".

Късно в събота Тръмп пусна следното изявление в социалните медии: "Наистина, това бяха интересни 24 часа!"

Той обаче смята, че публикуването на тези негови стари скандални изказвания е чисто и просто опит да се отвлече вниманието от проблемите, с които се сблъскват САЩ понастоящем.

В събота сенаторката от Ню Хемпшър Кели Айот беше поредната представителка на Републиканската партия в Конгреса, която заяви, че няма да гласува за Тръмп.

Не мога и няма да подкрепя кандидат за президент, който се хвали, как е унижавал жени, заяви тя в декларация.

Сенаторите Майк Крапо от Айдахо, Бен Сас от Небраска и Майк Лий от Юта са сред републиканците, призовали Тръмп да се откаже от кандидатурата си. Някои заявиха, че няма да гласуват за Тръмп, а за кандидата за вицепрезидент Пенс.

Следващият телевизионен дебат между Тръмп и Клинтън ще бъде в неделя вечер в Сейнт Луис.

Влиятелният електронен вестник "Политико" съобщи, че Националният комитет на Републиканската партия (НКРП) възнамерявал през уикенда "да направи преоценка на своята стратегия".

"Политико" отбелязва, че в петък председателят на комитета Райнс Прибъс казал, че членовете на комитета "ще имат 48 часа да преразгледат партийната стратегия след грандиозния сексистки скандал, свързан със старо изказване на Тръмп.При това Прибъс предупредил, че острите критики срещу Тръмп от страна на неговите съпартийци окончателно ще погребат шансовете му за победа.

Юристите на партията са стигнали до извода, че комитетът не може еднолично да приеме решение за смяна на кандидата и това може да стане само ако той се оттегли или умре.

Републиканската партия няма правомощията да смени своя собствен кандидат, отбелязва и британският в. "Дейл телеграф". Но ако натискът над Тръмп да изостави надпреварата по своя воля нарасне, то има правила за заменянето му с друг кандидат. Според член девет от правилника на НКРП, ако кандидат оттегли кандидатурата си поради смърт, влошено здраве или други причини, тогава комитетът може да избере нов кандидат. В този случай комитетът ще трябва да събере отново 2472-те делегати, които гласуваха за издигането на партийната кандидатура на конгрес през юли. Но ако стане прекалено късно, то тогава 168-те членове на комитета могат да гласуват за нов кандидат на мястото на оттеглилия се.

В такъв случай кандидатът за вицепрезидентът на Тръмп - Пенс, би бил фаворит, но не обезателно автоматичен избор. Други възможности са победените от Тръмп във вътрешнопартийната надпревара Пол Райън или Тед Круз.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?