Тръмп поиска от Конгреса да разследва дали Обама е наредил да го подслушват

Тръмп поиска от Конгреса да разследва дали Обама е наредил да го подслушват

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Конгреса да разследва дали предшественикът му Барак Обама е наредил да се подслушват телефоните му по време на предизборната кампания, предаде Ройтерс.

Президентът Тръмп "поиска в рамките на разследванията им на руската дейност комисиите по разузнаването на Конгреса да упражнят надзорната си дейност, за да установят дали изпълнителната власт е превишила правомощията си за разследване през 2016 г.", заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Молбата идва ден след като Тръмп заяви, без да представя никакви доказателства, че президентът Обама миналата година е наредил да се подслушват телефоните в небостъргача "Тръмп тауър" в Ню Йорк, който тогава бе предизборната централа на Тръмп.

Белият дом и говорителят Шон Спайсър казаха, че Тръмп и администрацията няма да правят повече коментари по темата, докато Конгресът не приключи своето разследване, с което отклониха предварително възможността Тръмп да обясни в какво се състоят обвиненията му.

Атаката на Тръмп спрямо предшественика му идва в момент, когато и демократите, и републиканците в Конгреса са решени да доведат докрай проверката за контактите на доверени хора от предизборния екип на Тръмп с Русия.

Преди ден Тръмп атакува предшественика си със серия коментари в Туитър, в които обаче не изложи нищо конкретно.

"Ужасно! Току-що открих, че Обама е "подслушвал линиите ми" в "Тръмп Тауър" точно преди победата", се казва в един от туитовете на Тръмп и се допълва, че "това е маккартизъм".

"Колко ниско трябва да е паднал президентът Обама, та да подслушва телефоните ми по време на свещения изборен процес. Това е Никсън/Уотъргейт. Лош (или болен) тип!", се казва в други туит на президента.

"Бас ловя, че добър адвокат би направил страхотно дело от факта, че президентът Обама е подслушвал телефоните ми през октомври, точно преди изборите!", гласи трети туит.

"Законно ли е действащ президент да "подслушва" надпреварата за президент преди изборите?", пита Тръмп в друг туит.

Говорител на Обама отхвърли обвиненията, посочвайки, че има "кардинално правило" нито един представител на Белия дом да не се намесва в разследвания на правосъдното министерство. Това изявление оставя възможността да е имало разследване.

Съгласно американското законодателство, федералният съд трябва да е открил възможна причина, че "агент на чужда сила" е цел на разузнавателно наблюдение, за да одобри заповед, оторизираща подслушване на "Тръмп Тауър".

Бившият директор на националното разузнаване при управлението на Барак Обама отрече, че е имало тайна съдебна заповед за подслушване на Тръмп тауър, предаде Асошиейтед прес. Джеймс Клапър заяви, че под негово ръководство в разузнаването не е имало дейност, свързана с подслушване на Тръмп нито като новоизбран президент, нито като кандидат по време на кампанията. Клапър добави в интервю за Ен Би Си, че като директор е щял да знае за съществуването на заповед за подобно подслушване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?