Съюзник на Тръмп в Конгреса не потвърди твърденията му, че бил подслушван от Обама

Съюзник на Тръмп в Конгреса не потвърди твърденията му, че бил подслушван от Обама

Председателят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите, републиканецът Девин Нунес не потвърди заявлението на президента Доналд Тръмп за това, че е бил подслушван от предшественика му Барак Обама по време на президентската кампания миналата година.

"Не съм видял такова доказателство", заяви Нунес на пресконференция .

"Смятам, че по-големият въпрос, който се нуждае от отговор, е дали Тръмп или който и да е от помощниците му действително са били мишена на някоя от разузнавателните служби или правоналагащите власти", каза конгресменът. "На този етап, нямаме никакви доказателства за това", увери той.

В събота Тръмп заяви в поредица от съобщения в Туитър, без да представя доказателства, че Обама бил наредил да се подслушват телефоните му в предизборната му централа в небостъргача "Тръмп тауър" в Ню Йорк миналата година. Говорител на Обама каза, че това не е истина и бившият президент никога не е разпореждал да бъде подслушван който и да е американски гражданин.


Тръмп поиска комисията на Нунес и други комисии в Конгреса, разследващи намесата на Русия в президентските избори, да се занимаят и с този въпрос.


По думите на Нунес, президентът е "новак в политиката", а журналистите понякога приемат съобщенията му в Туитър твърде буквално.

Нунес заяви пред репортери, че ако твърденията на Тръмп бяха верни, лидерите на Конгеса и председателите на двете му комисии по разузнаването са щели да бъдат осведомени.

И демократите, и републиканците в Конгреса настояха Тръмп да предостави доказателства за твърденията си, което досега не се е случило. Според анализатори обвиненията към Обама са опит на президента да отвлече вниманието от скандала за контакти на негови близки сътрудници с Русия по време на предизборната кампания.

Конгресменът Девин Нунес анонсира, че на 20 март неговата комисия ще проведе открито изслушване по разследването за евентуални връзки на Тръмп с Русия, в което трябва да участват ръководителят на ФБР Джеймс Коми и директорът на Агенцията по национална сигурност Майк Роджърс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят