Тръмп се обяви за ревизия на ядрената сделка с Иран

Тръмп се обяви за ревизия на ядрената сделка с Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нанесе днес удар по ядреното споразумение с Иран от 2015 г., като заяви, че неговата администрация не може да удостовери, че Техеран го спазва, предадоха световните агенции.

В обръщение от Белия дом президентът подчерта, че неговата цел е Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие. “Ние няма да продължим по път, чийто предвидим край е повече насилие, повече терор и много реална заплаха от ирански ядрен пробив”, каза Тръмп.

Той не каза, че САЩ се оттеглят от споразумението, целящо да попречи на Иран да разработи ядрен арсенал, но даде на Конгреса 60 дни да реши дали да възстанови санкциите срещу Иран, отменени съгласно споразумението.

В речта на Тръмп, бележеща голяма промяна в политиката на Вашингтон, се заема по-конфронтационен подход към Техеран относно неговите ядрени и ракетни програми и подкрепата му за екстремистки групи в Близкия изток.

Според световните агенции това ще повиши напрежението с Иран и ще противопостави Вашингтон на останалите подписали сделката – Великобритания, Германия, Китай, Русия и Европейския съюз.

По думите на американския президент иранският режим сее “смърт и хаос” по света и е “водеща страна спонсор на тероризма”.

Междувременно президентът на Иран заяви, че речта на Тръмп е била пълна с неоснователни обвинения срещу иранския народ, който никога няма да се огъне под натиска на чуждо правителство.

Хасан Рухани обясни, че страната му остава ангажирана с всички международни споразумения и че ядрената сделка не може да бъде отменена от една страна, нито към нея да се добавят нови клаузи. Той отхвърли обвиненията на Тръмп, че страната му се държала като бунтовник и припомни, че през 80-те години САЩ подкрепяха съседен Ирак в кървава война с Техеран.

Лидерите на Германия, Великобритания и Франция предупредиха, че решения като тези на американския президент заплашват иранската сделка, по която са страна. "Призоваваме американската администрация и Конгреса да обмислят последиците за сигурността на САЩ и съюзниците си, преди да предприемат каквито и да е стъпки, водещи до подкопаване на споразумението, включително връщане на санкциите, отменени според тази сделка", казват в съвместно изявление Ангела Меркел, Тереза Мей и Еманюел Макрон.

Заставайки зад споразумението, те споделят загрижеността на САЩ от иранската ракетна програма и действията на страна в района и са готови да работят с американците за уреждането на тези проблеми.

Русия - друга страна по споразумението от 2015 г., заяви, че в международната дипломация няма място за агресивна реторика и че подобни методи са обречени на провал. "Това е махмурлук от миналото, който не кореспондира с модерните норми за цивилизовани отношения между страните. (...) Очакваме тази стъпка да няма директен ефект върху напредъка по прилагането на споразумението, макар тя очевидно да не отговаря на духа и нормите" на ядрената сделка.

Иран стриктно спазва изискванията и споразумението вече допринася за това светът да стане едно по-сигурно място, се казва още в позицията на външното министерство в Москва.

Освен речта на Тръмп финансовото министерство във Вашингтон определи елитния военен Корпус на стражите на ислямската революция за организация, подпомагаща тероризма, заради което се налагат още санкции. Наложени са санкции и на няколко ирански и китайски компании за разпространяване на оръжие за масово унищожение. Корпусът не е обявен за терористична организация - това се прави от Държавния департамент.

В добавка Пентагонът обяви, че започва цялостно преразглеждане на сътрудничеството в сигурността, разположението на силите и плановете си, за да помогне за реализиране на новата стратегия на Тръмп спрямо Иран. Министерството на отбраната посочи в петък конкретни 8 сфери, в които смята Техеран за отговорен за дестабилизиращи действия. Сред тях са разработване и разпространяване на ракетни технологии, заплахи за свободата на корабоплаването (особено в Персийския залив), кибер атаки срещу САЩ, Израел и американски съюзници и партньори в Залива, както и непрекъсната враждебност спрямо Израел.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят