Три дни с по 100 случая на Covid-19 ще са сигнал за затягане на мерките

С още двама починали жертвите на коронавируса достигнаха 86

Три дни с по 100 случая на Covid-19 ще са сигнал за затягане на мерките

Ако в рамките на три дни се задържи тенденцията за 100 новозаразени с коронавирус, това би било сигнал да се върнат някои от ограничителните мерки, но засега вероятността да се достигне този брой е малка. Движим се в рамките на 40-50 до 70-80 случаи дневно и ръстът е стабилен. Това коментира главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев в петък пред БНР.

Той обясни, че за де се избегне случайния фактор, в щаба са обсъждали да ползват критерия 100 случая в три последователни дни, за да се види дали има тенденция. На 6 май премиерът Бойко Борисов каза, че при над 100 нови случая на коронавирус за ден ще бъдат върнати рестриктивните мерки, но сега Кунчев разясни, че щабът е обсъждал да се гледа има ли тенденция.

"Критерият който обсъждахме в щаба е поне в рамките на 3 дни. Защото за отделен ден е възможно да попаднеш на огнище, трудов колектив или някое село с махала, което рязко да вдигне броя на случаите. Ако обаче това е тенденция и тя се задържи, това вече наистина е сигнал, че е време да върнем някои от ограничителните мерки", обясни Кунчев.

Две нови жертви

В петък случаите на коронавирус у нас достигнаха 1872, след като през деня бяха доказани 7 новозаболели. Две обаче са новите жертви, с което общият им брой достигна 86 души.

В "Пирогов“ е починал 84-годишен мъж. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и артериална хипертония, прекарал е и инсулт. В областната болница в Ямбол е починала 52-годишна жена, която е била със стенокардия и артериална хипертония.

Седемте нови случая за деня са в областите: Пловдив-1, Кърджали -1, Кюстендил -1 ,  Разград-1 и София-3. Лабораториите продължават да работят.

Общо 379 души с коронавирус се лекуват в болница, а от тях 49 са в тежко състояние в интензивни отделения и клиники.

Заразените медицински служители са 201 души или  11 % от всички открити.

По-рано сутринта оперативният щаб срещу разпространението на коронавируса съобщи за нови 54 случая за изминалото денонощие като за този период нямаше нито един починал пациент.

Направени са били 1397 проби, а общият им брой досега е 54 328. 

Далеч сме от края

"Очевидно сме много далече от края на епидемията и всякакви решения – както за отпускане на мерките, така и за тяхното връщане, би следвало да се вземат много внимателно и много пропорционално.", каза Кунчев.

По думите му в момента не може да се говори за нов пик. "Ние разширяваме постоянно обема на пробите, което увеличава и новооткритите случаи", каза той.

Проучването в Пловдив ще е показателно за хода на епидемията

Според него най-показателно за развитието на епидемията у нас ще бъде срезовото проучване, което се прави в Пловдив. Той припомни, че има голяма разлика в заболеваемостта между отделните региони и даде примери с Видин и Търговище - във

Видинско заболеваемостта е изразена, докато в област Търговище все още няма открит случай въпреки тестовете.

"Ако заболеваемостта беше навсякъде като във Видин, ние щяхме да имаме десетки хиляди случаи. Ако беше каквато е в Търговище, нямаше да имаме нито един, защото въпреки всичките ни насочени търсения там и в рисков контингент не сме открили положителни проби", обясни той.

Затова и срезовото проучване в Пловдив според него ще бъде най-показателно. Той прогнозира, че там ще бъде открито между 2 и 5-6% носителство на антитела.

"Резултатите в домовете не са толкова лоши"

Преди ден щабът коментира, че ръстът на новозаболелите се дължи основно на пристигащи от чужбина българи, няколко социални домове, както и болници.

В петък Кунчев каза, че резултатите от домовете за възрастни хора в страната не са толкова лоши, защото чисто процентно заразените там са малко. "Към момента има около 60 заразени сред домуващите и 20 от персонала на фона на близо 15 хиляди обитатели на тези домове и около 2 хиляди работещи там. Като процент не е високо, лошото е, че е концентрирано в няколко заведения.", коментира Кунчев

Контролът над пристигащите е труден

Той обаче призна, че властите са затруднени да откриват и проследяват всички пристигащи от чужбина, особено тези, които не желаят да споделят информация за здравословното си състояние, тъй като се притесняват да не бъдат върнати.

До момента има 16 предупреждения от капитани на полети, че в самолета има хора със съмнения за коронавирус, каза Кунчев и посочи, че в тази ситуация е най-лесно да се реагира.

От началото на годината досега в България са се прибрали 120 000 наши сънародници през летищата и сухоземните граници. Само за март и април от върналите се през летищата са поставени под карантина над 10 000 души, каза Кунчев в опит да обясни защо проследяаването им е трудно.

По думите му част от хората знаят, че са болни, когато пристигат или поне подозират, но го крият и дори умишлено си свалят температурата с парацетомал, за да минат граничния контрол. По думите му те се опасяват от това, че нямат здравни осигуровки и предпочитат да премълчат.  

Споделяне

Още по темата

Още от България