Три етапа на развързване на цените на тока

Първи на енергийната борса излизат дългосрочните договори, после големите ВЕИ, следвани от топлофикациите

Три етапа на развързване на цените на тока

Либерализацията на електроенергийния пазар и развързването на цените на тока ще протече на три етапа, в които плавно ще се вадят на борсата всички производствени мощности, за да се постигат пазарни стойности. Целият процес ще продължи от три до пет години – като най-вероятно ще се избере по-дългият период.

Това се разбра от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и енергийния министър Теменужка Петкова по време на конференция, посветена на пълното освобождаване на електроенергийния пазар и организирана от Националната енергийна камара и Института по енергиен мениджмънт във вторник.

Пред участниците във форума двамата посочиха, че в момента се работи по пътна карта за либерализацията, която обаче предстои да се обсъди отново със Световната банка, за да се изчистят всички становища и мнения, както и да се приемат поправки в Закона за енергетиката, които да регламентират и гарантират освобождаването на пазара.

Петкова обяви, че пълното освобождаване на електроенергийния пазар ще гарантира вече направените инвестиции от всички компании в бранша, каквото изискване постави преди това съпредседателят на Националната енергийна камара Роберт Дик, който е и регионален мениджър на австрийската компания ЕВН у нас.

Членовете на камарата настояват за прозрачни и ясни законови правила за либерализация на пазара, които защитават вече направените инвестиции в енергетиката и създават условия за нови вложения в отрасъла, заяви Дик във встъпителното си изказване.


Петкова увери инвеститорите в сектора, че "пътят на либерализацията ще го изминем заедно в диалог и прозрачност“.

Шефът на КЕВР Иван Иванов обясни пред форума, че се обмисля либерализация на пазара на три етапа. Всички производители ще са длъжни да продават своята енергия на борсата за ток. В момента това правят само държавните електроцентрали АЕЦ "Козлодуй“ и ТЕЦ "Марица Изток 2“, както и "Националната електрическа компания“ (НЕК) и то само част от тока си.

В първия етап на борсата ще бъдат пуснати и двете американски въглищни централи, които имат 15-годишни договори с НЕК за изкупуване на произведения от тях ток. Разликата в постигнатите на борсата цени и фиксираните в дългосрочните договори ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система, когато борсовите цени са били под записаните в контрактите. Когато тарифите са били по-високи, разликата ще се внася от двете централи пак в този фонд.

Във втория етап на борсата ще трябва да излязат и големите възобновяеми енергийни източници, като при тях принципът за покриване на разликите в гарантираните им до изплащане на инвестиция цени ще е същият като при дългосрочните договори. В следващото ниво на свободния пазар ще бъдат изпратени и топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия заедно с топлоенергията, както и малките ВЕИ, които ще бъдат обединени в балансиращи групи, обясни Иванов.

Той даде статистика, според която в момента свободният пазар на ток у нас е 54 на сто от целия пазар, като това са само най-големите индустриални потребители на електроенергия. Реално от общия брой потребители, включително и битовите, едва 3 процента търгуват при свободни цени на тока. През 2016 година едва 1000 домакинства са излезли на свободния пазар, каза още регулаторният шеф. 

По-късно от думите на Теменужка Петкова пред журналисти стана ясно, че обещаната от предшественика ѝ – служебния министър Николай Павлов, голяма публична дискусия по предложенията на Световната банка за освобождаване на пазара - няма да се състои.

Според Петкова публичната дискусия вече била факт с публикуването на доклада на СБ и събирането на становища на заинтересованите страни, По думите ѝ вече направените нови предложения и различни мнения се систематизират и ще бъдат обобщени и обсъдени отново със Световната банка в началото на юни. След това предстоят поправки в Закона за енергетиката, които да променят сегашния пазарен модел, в който единствено НЕК има право и е длъжна да купува тока от всички производители и да го продава на регулирания пазар. Енергийният министър обаче не можа да се ангажира кога точно ще започнат реалните действия по пълното освобождаване на електроенергийния пазар. Както е известно, този срок постоянно се забавя и отлага във времето.

Смесването на енергийната и социалната политика бе обект на критика не само от Националната енергийна камара, но и от председателя на организацията на европейските енергийни компании ЕвроЕлектрик Кристиан Руби. И той, и Роберт Дик нееднократно отбелязаха пред журналисти, че цените в енергетиката трябва да следват пазарната логика на търсене и предлагане, а не са са обект на социална политика, което изкривява пазара, а и самите тарифи.

Петкова обаче коментира, че освобождаването на цените на тока ще стане след гарантирането на защита на уязвимите потребители:" Задължителен елемент от реформата ще е социалната зашита на най-бедните клиенти“.

Но предложението на Световната банка за въвеждане на социални тарифи за тока, предназначени за бедни, възрастни и болни хора се оспорва от електроснабдителните дружества, според които е по-добре да има социални помощи, които държавата да превежда на търговците на ток за определено доставяне количество ток, вместо да има отделни тарифи за бедните.

"Дискутират се и мненията за социалните тарифи, ще се изслуша и мнението на всички страни. Това е тема, която предстои да се дебатира, но без този механизъм не може да тръгне процеса на либерализация“, заяви Петкова.

Тя отново посочи, че освобождаването на цените на тока ще става внимателно и процесът трябва да е много добре обмислен, но също така припомни "да не забравяме, че страната ни е последната в Европейския съюз с нелибералирализиран пазар и това създава опасност за налагане на санкции за неспазване на този ангажимент“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?