Три варианта за ранното пенсиониране от следващата година

Интересите на хората са гарантирани и при трите, казва Даниела Петкова, директор на ПОК "Доверие"

Снимка: БГНЕС

Подготвени са и са обсъждани три варианта за решаване на висящия въпрос с ранното пенсиониране на работещите в тежки условия от началото на следващата година. Първият е хората от първа и втора категория труд е да получават две пенсии – една от частните фондове и една от НОИ. Вторият вариант е да се избере само едно място в зависимост от това къде пенсията е по-висока. Третата възможност е да се запази за още една година сегашното положение, при което пенсионирането става през НОИ. Това коментира пред Mediapool Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие" и член на управата на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Трите варианта са предложени и обсъждани в консултативния съвет към служебния социален министър Йордан Христосков, но след сформирането на новото правителство по тях не са водени разговори. Пенсионните дружества се надяват на приемственост, защото и трите варианта били в интерес на хората.

Според сега действащия закон от 1 януари 2015 година при ранно пенсиониране работещите от първа и втора категория труд трябва да получат пенсиите си изцяло от професионалните фондове. Става въпрос за срочни пенсии, които се изплащат няколко години, докато човекът не навърши редовната възраст за пенсия в най-масовата трета категория труд.

Този вариант трябваше да бъде задействан още през 2011 г., но в края на 2010 -а под заплахата някои хора да получат нищожни или никакви пенсии, мнозинството на ГЕРБ набързо и на парче прие отсрочка, като записа, че категорийните работници ще се пенсионират през НОИ, като в държавното осигуряване постъпят и парите им от партидите в частните фондове. Тази отсрочка изтича в края на тази година и търсенето на решение отново е на дневен ред.

Основният проблем произтича от това, че една част от хората имат стаж в тежки условия на труд още преди 2000-та година, когато започват да функционират професиноланите фондове и категорийните работници започват да се осигуряват в тях. "Затова няма как да се очаква те да получават пенсия само от професионалните фондове", обяснява Петкова.

Две пенсии – от НОИ и от професионалните фондове

Вариантът, който пенсионните дружества предлагат, е тези хора да получават две пенсии – една от НОИ и една от професионалните фондове, като размерът на пенсиите е според това колко дълго е осигуряван човек само от държавата и какви средства са натрупани в индивидуалната му партида. Петкова коментира, че това е била и първоначалната идея на пенсионните дружества, но някак заради множество законови промени през годините, тя е останала нереализирана.

"Прогнозата, която е правена през 2000-та година за броя на хората, които ще се пенсионират рано през НОИ, е била да се изчерпат през 2012 година, което към днешна дата се оказва съвършено несвързано с действителността", посочи Петкова.

Според предложението, едва когато се стигне до момента целият трудов стаж на категориен работник да е след 2000-та година, пенсията му ще се изплаща изцяло от професионалните фондове.

"Ако започне да се изплаща втора пенсия, това ще доведе до намаляване разходната част на бюджета на НОИ и съответно на публичните разходи за пенсии", заяви Петкова.

Според прогнози става въпрос за около 4000-5000 души и изплащането на пенсиите им не било проблем нито за държавата, нито за частните фондове.

Част от категорийните работници пък никога не са се осигурявали в професионален фонд, тъй като не са имали стаж в тежки условия след 2000-та година. "А ние няма как да плащаме на някой, който не ни е клиент", обясни Петкова. За тези хора пенсиите ще се изплащат изцяло от НОИ.

Според това кой дава по-високата пенсия

Второто предложение, обсъждано в съвета към социалния министър, което фондовете също приемат за работещо, е човек да получава или само пенсия от професионален фонд или само пенсия от НОИ, като задължително се преминава към изплащането на по-високата от двете пенсии.

"Изборът на пенсия няма да е на самия човек, а автоматично ще му се отрежда по-високата от двете пенсии. Това предложение се появи, тъй като вече има доста хора, на които макар не целият им стаж да е след 2000 година, имат очевидно по-високи доходи, парите в индивидуалните им партиди са вече значителни и срочната им пенсия от професионален фонд би била по-висока от държавната. Тези хора ще се увеличават с времето и за да не се пренебрегват техните интереси, се предлага да си получават по-високата срочна пенсия, след което държавата да продължи да си им изплаща пожизнена пенсия", обясни Петкова.

Още година отсрочка

Има и трети вариант, който е принудителен и само за следващата година – да се удължи отсрочката с още една година, докато се постигне политическо съгласие за ново законодателно решение.

"При всички варианти ще продължи да действа параграф 4 в Кодекса за социално осигуряване, според който натрупаните сумти по индивидуалните партиди на хората, които или нямат достатъчно пари за минимална пенсия от нас, или нямат изгода да получават пенсия само от нас, натрупаните пари ще се прехвърлят в НОИ. Тези, които обаче останат при нас, ще могат да се ползват от наследствените си права, защото това са капиталови схеми. При тях, ако животът на човек се стече така, че не използва пълната сума по партидата си, остатъкът ще го получат наследниците", заяви Петкова.

При толкова чисти варианти за решавана на проблема Петкова не мисли, че държавата има интерес от национализация и се радва, че Министерството на финансите е опровергало появилите се информации за подобна стъпка.

"Не мисля, че държавата има интерес, защото при съществуващата демографска картина в страната, при наложилото се съотношение между работещи и пенсионери, което е основен фактор, влияещ върху дефицитите на НОИ, които достигнаха до суми от 5 млрд. лева годишно, единственият начин да се плащат по-високи по размер пенсии е възможността, която дава капиталовото пенсионно осигуряване. Защото е доказано, че 1 лев, вложен в капиталова схема, при равни други условия произвежда по-висока пенсия, отколкото вложен в солидарния фонд", коментира тя.

"Затова се обсъждат само разумни варианти, които са в интерес на хората. Всички пенсионни фондове сме противници на това да се тревожат хората. Който и вариант да се приеме, няма да бъдат ощетени техните интереси. Ние няма да се съгласим на това", посочи Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес