Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Трифонов за партийните субсидии: За крадливи партии и 1 лев е много

18 коментара
Трифонов за партийните субсидии: За крадливи партии и 1 лев е много

Шоуменът Слави Трифонов, който преди 3 години инициира референдум за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев на действителен глас, реши да отговори индиректно на критиките, че с орязването на държавните пари партиите или няма да могат да се издържат, или ще изпаднат в зависимост от бизнеса, ако даренията от частния сектор бъдат позволени.

"За крадливи партии и 1 лев е много. Няма да се възмутят и да попитат: "Ало, партиите да не сте семейство, че да държите пари за черни дни, в случай, че някой се разболее? Или сте семейство? Ами, ако сте такова, ще се оправяте като всяко българско семейство – с колкото има. А за вашето семейство има 1 лев", написа шоуменът във фейсбук профила си.

Темата с намаляването на субсидиите беше повдигната отново, след като в началото на месеца лично премиерът Бойко Борисов се сети за провелия се през 2016 година референдум, на който над 2.5 млн. българи подкрепиха орязването, но резултатите не стигнаха решението им да стане задължително за изпълнение. През последните седмици имаше маратон по бързо приемане на поправки, за да стане субсидията 1 лев на глас, като по трасето почти всички партии повтаряха, че това е лоша идея. Междувременно се стигна до поредния консенсус между ГЕРБ и ДПС – ако ще се намалява толкова драстично субсидията, то да се позволи финансирането на партии от бизнеса. От Движението открито признаха, че това ще доведе до зависимости, но нямало друг избор – или това, или държавното финансиране да остане 11 лева на глас

Миналата седмица, точно на финалната права, спешното орязване на субсидиите беше отложено. Тогава лидерът на участващата във властта НФСБ Валери Симеонов заподозря коалиция между ГЕРБ и ДПС и настоя за спешен коалиционен съвет, който ще се проведе във вторник. 

Борисов се закани до последно да отстоява 1 лев на глас, правосъдният министър Данаил Кирилов (ГЕРБ) пък призна, че след срещата "вероятно би могло да възникне и модификация на това становище". А от ДПС призоваха Трифонов, от когото е тръгнала цялата тема, да каже как да се финансират партиите след орязването на парите.

Пълният текст на поста на Трифонов във Фейсбук:

Започва още една седмица, в която говорителите на партиите ще вият на умряло за партийната субсидия от 1 лев.

Драгомир Стойнев, Румен Гечев и Крум Зарков от БСП пак ще вият, че 1 лев субсидия е "разстрел на демокрацията“, след който „партиите ще изчезнат“. Ако БСП наистина са толкова загрижени за демокрацията, да бяха участвали в референдума като агитират срещу предложението за 1 лев субсидия. Ама не участваха. Явно са очаквали, че референдумът е нещо, което ще го намажем с ракия и ще мине.

В контекста на днешното виене на умряло е изключително важно да припомним, че нито една от големите партии не се регистрира в ЦИК, за да участва в кампанията за референдума през 2016 г. Нямаше ГЕРБ, нямаше ДПС, нямаше ВМРО, нямаше НФСБ, нямаше АТАКА, нямаше ВОЛЯ, нямаше и БСП. Тогава на БСП не им е пукало, че 1 лев субсидия ще унищожи демокрацията, както твърдят сега. Ами, след като сами доказвате, че не ви пука за демокрацията – изчезнете! Наистина изчезнете!

Или пък просто приемете факта – пряката демокрация ще ви отнеме много – цели 12,23 лв. от субсидията.
Йордан Цонев от ДПС пак ще вие най-много, че с 1 лев субсидия партиите ще станат зависими от икономическите субекти. Той даже започна виенето още вчера по БНР. Интересно ми е да попитам – при 13,23 лв. ДПС грам ли не е зависима от икономическия субект, собственик на ТЕЦ-Варна и пристанище „Езерово“?

Всъщност, Йордан Цонев нелепо се опитва да заблуди, че огромният проблем с политическата корупция и черните каси на партиите се лекува със субсидия от 13,23 лв. на глас. Нима кражбата на субсидии е спряла другите кражби – от търговия с влияние, от приемане на лобистки закони, от раздаване на обществени поръчки? Отговорът е ясен на всички.

Ако няма субсидия от 13,23 лв., ДПС предлага алтернатива на инат – да излекува болестта „Политическа корупция“, като се приеме от всички, че тя вече не е болест за лекуване. И предлага това да стане по „американски модел“, който въобще не е американският. Явно ДПС са открили нова Америка – не тая на Колумб.
Тезата, че с 1 лев субсидия партиите ще станат зависими от бизнесмените отдавна я развива и самият финансов министър Владислав Горанов. И пак ми е интересно да попитам – 13,23 лв. субсидия спасиха ли финансовия министър от това да живее безвъзмездно в тузарски апартамент на бизнесмен? И всъщност – какви зависимости го спасяват да е още министър, въпреки извършеното престъпление по надписването на партийните субсидии?
Тази седмица пак ще вият и от ГЕРБ – как субсидията от 1 лев не е добра идея, но изпълняват волята на народа. Истината е, че на ГЕРБ въобще не им пука за волята на народа. Ако не бяхме осветили надписването на партийните дотации с милиони левове, темата за едното левче субсидия въобще нямаше да е на дневен ред. Но стана – на 942-ия ден от референдума.

Тази седмица по темата за партийните субсидии пак ще вият на умряло и придворните политолози, социолози, журналисти. Политолозите вече се събраха и пак се подписаха под общо писмо колко е опасна субсидията от 1 лев. Ще рече човек, че са притеснени от думите на Борисов, че при 1 лев субсидия партиите няма да има с какво да плащат на политолозите.

Между другото, с изненада установих, че председател на българската секция на организацията „Прозрачност без граници“, подписала се във въпросното писмо, е бившият член на БКП и бившият преподавател по „Научен комунизъм“ – другарят Огнян Минчев. И тая организация тука сме си я направили „по нашенски“ – чиста „българска работа“. А както пише Иван Хаджийски, българската работа – „това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена...“
Дали и горките български медии не са притеснени от орязването на субсидията, след като стана ясно, че най-голямото перо от нея е отивало по посока медии?

„От цялото това намаляване (на партийната субсидия) най-много ще се засегнат медиите – даже се опасявам да не ви намалят заплатата заради това“. Наглото изказване е от миналата седмица – направи го Хамид Хамид от ДПС пред колегата Антон Хекимян. Разбира се, журналистическата гилдия не намира проблем в тия думи и затова няма никаква позиция. Но пък намира време да ви обясни колко е опасен „популизмът“ на „гологлавия шоумен“ и „гологлавия лешояд“.

Всъщност, вече имам ново любимо изказване, направено по мой адрес. В предаване на близката до властта телевизия „Европа“, Георги Коритаров и гостите му са дали оценка колко е прост народът, подкрепил референдума. Според самия Коритаров, на референдума са гласували огромно количество невежи, поддали се на шоупопулизма на един телевизионен аятолах. Телевизионният аятолах съм аз. Не си заслужава да коментирам надълго Коритаров, защото през годините той загуби много по-ценни неща от малката си масичка. И няма как да е другояче – вече не води от „пещерата, която прави свободата“.

Преди около 20 години бившият шеф на СЕМ (тогава НСРТ) Димитър Коруджиев ме нарече „сатана“.

Преди 18 години писателят Александър Томов, също бивш шеф на СЕМ, написа памфлет, в който аз бях квалифициран като „варварин“ в ново време.

Днес съм повишен в „телевизионен аятолах“.
За всичките наведени политолози, социолози и журналисти, проблемът на държавата винаги са „сатаните“, „новите варвари“ и „аятоласите“ - никога не са крадливите политици.

Ще ги чуете и тази седмица – от сутрин до вечер ще вият как въпросът за партийните субсидии е твърде сложен, че не трябва да се бърза, че трябват сериозни анализи и изчисления, че трябват дебати. Бла-бла-бла.

Помнете ми думата – някой ден така ще говорят и за мажоритарния вот: „Да не бързаме, ще трябва време за задълбочен анализ, пък и районирането трябва да се прави поне 2 години...“
Всъщност, чухте ли наведените политолози, социолози и журналисти да бъдат безкомпромисно критични за дългогодишното престъпно надписване на партийните субсидии с десетки милиони левове? Няма как да ги чуете.

Ще ви кажа какво още няма да чуете от тях по темата за партийните субсидии.
Те никога няма да кажат, че при 1 лев субсидия партиите ще получат 3 милиона лева. Не, те ви убеждават, че 3 милиона лева от вашите пари всъщност са нула лева.

Те никога няма да кажат, че освен тия 3 милиона лева, партиите в Парламента ще продължат да получават и онези 6 милиона лева на година за т.нар. „представителни“ – за съветници, за секретарки, за кафенце. Стават 9 милиона лева. Но 9 милиона лева от вашите пари са нула лева – това ви убеждават.

Наведените политолози, социолози и журналисти никога няма да кажат, че партиите в Парламента имат спестени 50 милиона лева! Не, те ще ви кажат, че при 1 лев субсидия партиите ще фалират.
Те никога няма да ви кажат, че високият размер на субсидията е изцяло в полза на големите партии и безапелационно убива шансовете на малките. ГЕРБ има спестени 23 милиона лева, а БСП и ДПС са с по 6,5 милиона лева. Да видим малките – „Глас народен“ има 208 000 лева, ДБГ - 144 000 лева, АБВ - 111 000 лева, СДС – 32 000 лева, създадената от Иван Костов ДСБ – 11 000 лева, а „ДА България“ има 769 биткойни. Но наведените всичколози ви казват, че при 1 лев субсидия ще се ударят малките партии. Даже ви го казват в момент, в който стана ясно, че големите партии са лапали пари от гласовете, получени за малките партии. Фамозно.
Наведените никога няма да ви кажат, че дадените наготово милиони от субсидия въобще не насърчават партиите да събират членски внос и дарения от физически лица. Във всяка нормална демократична страна партиите разчитат в огромна степен на съмишленици, които споделят политическите идеи и каузите на съответната партия. И тези съмишленици финансират политическите формации с членски внос и дарения. Този процес е необходимо условие за водене на автентичен политически живот.

Оказа се, че у нас единствената партия в Парламента, която е получила дарения от физически лица през 2018 г. е БСП. Другите не са декларирали и един пробит лев дарение.
Подобно е положението и с членския внос. Всичките партии, които получават субсидия, са събрали от членски внос общо 1,7 млн.лв. (като 938 000 лв. от тях ги е събрала БСП). Тази обща сума от 1,7 млн. е с 200 000 лв. по-малко от субсидията само на партия ВОЛЯ.

ВОЛЯ, АТАКА и „Възраждане“ не са декларирали нито една стотинка от членски внос. Най-голямата партия ГЕРБ пък е събрала от членски внос едва 161 000 лв. Дори малката извънпарламентарна партия „Движение България на гражданите“ е получила повече от членски внос – 167 000 лв. Нормално – те си нямат милионна субсидия, получена наготово. Ще отбележа, че в Холандия партиите се издържат основно от членски внос, като държавното финансиране, въпреки че е законово уредено, не играе съществена роля. Подобно е положението в Швейцария и Малта. Това наведените няма да ви го кажат.

Наведените няма да ви кажат и че партиите не развиват позволената им от закона издателска дейност. Т.е. партиите нямат никакви авторски права и интелектуална собственост, от които да печелят. На партиите им е по-лесно да платят на наведените и да се рекламират чрез тях.

Наведените няма да ви кажат, че партиите, разбира се – големите, имат и имоти, от които могат да печелят. Няма да ви кажат, че множество офиси на основните партии тънат в разруха и са затворени, вместо в тях да се води някакъв партиен живот. Наведените обаче ви казват, че на партиите им трябват големи субсидии, за да водят... партиен живот. Няма обаче да ви кажат, че тоя партиен живот всъщност са семинари в приятни курорти, на които жените си правят селфи за фейсбук с Бойко, а Цецка Цачева пее „Цъфнал ГЕРБ“ и песни на Булат Окуджава.

Наведените няма да ви кажат и как партиите използват парите от държавната субсидия за гнусен политически пи ар – ходят партийните ръководители и даряват печки и хладилници на угнетени и изстрадали българи. А всъщност си купуват фалшиво благородство, защото парите за тези печки и хладилници са дошли от същите тези угнетени и изстрадали българи. Наведените ще ви кажат, че в това няма нищо лошо – парите се връщат при хората. Но и тук ще ви излъжат. Защото партиите, за да трупат пари на влог, постепенно се отказаха и да правят щедри дарения. Забележете – през 2012 г. ГЕРБ дарява 3,4 млн. лв., а през 2013 г. - 3,1 млн. лв. И изведнъж щедрото сърце на партията става каменно – през 2015 г. ГЕРБ дарява... едва 183 000 лв., през 2016 г. – 106 000 лв., през 2017 г. – 157 000 лв., през 2018 г. – 165 000 лв. Познайте колко е дарила БСП миналата година – 6000 лв. Ех, можеше малко повече да им се откъсне от „червеното сърце“ - поне в годината, в която са получили 2 милиона лева над законно полагаемото.

Но най-важното, което наведените няма да ви кажат е, че за крадливи партии и 1 лев е много. Няма да се възмутят и да попитат: „Ало, партиите да не сте семейство, че да държите пари за черни дни, в случай, че някой се разболее? Или сте семейство? Ами, ако сте такова, ще се оправяте като всяко българско семейство – с колкото има. А за вашето семейство има 1 лев.“
 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Димитър Мавров
  #18

  Др."ТЪПЪНАРОВ" явно си по тъп отколкото си мислиш!!!!!!

 2. Николина
  #17

  Въпреки, че пише истини, Слави е поредният проект на задкулисието. Подобно поведение има и ДПС - на екран говорят истини и правилни неща, но задкулисно въртят далавери, лобистки закони и корупционни сделки. Аз лично не вярвам на Слави, защото видимо му се подават информации и се диктува поведението му, а и дълго време беше на хранилка на ръководени от ДПС общински фирми.

 3. Таргариен
  #16

  Докато всички продължават да треперят от страх, че положението може да стане по- зле отколкото е в момента, никога няма да стане по- добре.

 4. Jordan*
  #15

  Не съм "запалянко" на Слави Трифонов, но статията е написана великолепно и точно! Къде са десните сили и защо мълчат по този въпрос?! Как изчезнаха традиционните партии?! Къде е БЗНС "Никола Петков"?

 5. ImBlack
  #14
  Отговор на коментар #13

  Да си кажем истината, че сме недорасли за демокрацията, недорасли сме, но навсякъде народите в огромното си мнозинство са прости.Та как едни прости народи вземат правилни решения ?Като се вслушват в правилните авторитети! Друг е въпросът, че у нас "правилните авторитети" не получават трибуна в национален ефир, а водят полуапокрифно съществуване. За сметка на това Трифонов има трибуна от самото начало на "прехода"(Защо ли?).Очевадно нашия народ не го прави и това не е от сега или соца, а от много

 6. Отговор на коментар #11

  Не съм чувал за по-добра система от демокрацията, но и за по-прост недорасъл за нея народ.

 7. olele
  #12

  30 години гледаме Данчо Ментата и др. вечни депутати, а те трябва да излежават присъди

 8. olele
  #11

  изборната система е изчерпана и доказано неработеща

 9. Сократ
  #10
  Отговор на коментар #8

  "Слави, акко си мъж, направи партия, влез в парламента и направи нещо за България!"Той славчо само това чака - народонаселението да му даде индулгенция, за да създаде поредната партия, която да разцепи демократичния вот на следващите парламентарни избори.

 10. Коментарът е изтрит в 03:18 на 14 октомври 2023 от автора.
  #9

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.