Трима новоизбрани депутати се отказаха на финалната права

Рокадите са с двама представители на "Има такъв народ" и един на ГЕРБ - СДС

Николай Радулов

Двама избрани депутати от "Има такъв народ" и един на ГЕРБ се отказаха на финалната права от участието си в 45-о Народно събрание, става ясно от публикувани решения в неделя на Централната избирателна комисия(ЦИК).

Проф. Николай Стефанов Радулов от "Има такъв народ" се отказва от депутатския си стол в полза на Антон Адамов. Радулов е експерт по сигурност, преподавател по национална и международна сигурност, професор в НБУ, доктор на науките. Той е и бивш главен секретар на МВР по време на правителството на Иван Костов.

Отново, от формацията на Слави Трифонов учителят Юлия Георгиева Чортленева се отказва в полза на Александър Тодоров в 15-и МИР Плевен.

От редиците на бъдещите депутати на ГЕРб се отказва Димитър Руменов Рунков и отстъпи мястото си на Станислав Димитров Говедаров в 31-и МИР Ямбол.

По-рано ЦИК даде и финален брифинг, с който обобщи "Избори 2021". От ведомството обявиха, че са получила 400 жалби във връзка с провелите се парламентарни избори, като част от тях са от чужбина, където в секция има гласували 1800 души, а също така има и сигнали, свързани с машинното гласуване.

Окончателно е ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента. Коалицията ГЕРБ - СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

Попитани какво ще последва във връзка с жалбата, внесена от Сдружение "Боец" за заличаването на Бойко Борисов от изборните списъци, Таня Цанева от ЦИК обясни, че първо по нея трябва да се произнесе Върховният административен съд, където жалбата е внесена и след ЦИК ще излязат с решение.

От думите на Цанева стана ясно още, че едва 27% от избирателите са гласували машинно, а Димитров уточни, че същият процент избиратели са дали своя вот по същия начин и по време на европейските избори.

В събота ЦИК публикува и пълния списък на депутатите за 45-о НС, към който сега се правят горните промени.

Споделяне

Още от България