Царево въведе до 5000 лева глоба за нерегламентирано къмпингуване

ПРотест срещу ограниченията за палатки и в защита на Черноморието блокира Орлов мост

Сн. Mediapool

Граждани, недоволни от приетите от парламента законови промени, които ограничават свободното къмпингуване , затвориха и тази вечер Орлов мост в София.

Няколко часа по-рано общинският съвет в Царево прие сериозни санкции за поставяне на палатки извън къмпинги без съгласието на собственика на имота. 

Исканията на протестиращите са да се защитят плажовете и дюните от застрояване и да не се санкционират и преследват хората, които избират да почиват на палатка или в каравана. 

Заради протеста през Орлов мост преминаваха само част от колите на градския транспорт. Движението по голяма част от маршрутите беше променено.

Законовите поправки, срещу които протестират хората, предвиждат и глоби от 1000 до 3000 лева за поставяне на палатки върху дюните, извън определени с наредба места за къмпингуване. Санкциите ще се налагат една година, след като бъде приета наредбата за това къде може да се къмпингува свободно.

Още това лято обаче община Царево отново ще глобява за нерегламентирано поставяне на палатки. Санкциите са от 200 до 5000 лв. И бяха приети с наредба в петък от общинския съвет в Царево, предаде БНР. Приемането на нова наредба бе продиктувано от отмяна на досегашната, по която се налагаха глоби и на плажуващите около Корал. По време на заседанието се стигна и до остра размяна на реплики между съветници и къмпингуващи.

В общински терени ще може да се къмпингува само след издадено разрешение и те трябва да са с такава цел. За частни се изисква разрешение от собственик, което да е нотариално заверено и представено в общината.

Дончо Бояджиев, адвокат на сдружението "Да запазим Корал", коментира, че наредбата противоречи на редица закони. "Приемат текст, който противоречи на конституцията, на Закона за нормативните актове", коментира той.

"Не къмпингувате диво и свободно. Вие живеете в рамките на няколко месеца на територия, която не е ваша. И ние не сме длъжни да ви чистим и да ви плащаме разноските", обърна се към недоволните граждани общинската съветничка Стела Кюмюрджиева от ГЕРБ.

Кметът Георги Лапчев заяви, че общината "никога не е била против къмпирането". "За да няма проблеми, трябва да има някакви правила", коментира той.

Наредбата беше приета с почти пълно мнозинство. Къмпингуващи се готвят да я атакуват в съда. 

Споделяне

Още по темата

Още от България