Някой е „забравил” да отбележи дюните на Корал в кадастралната карта

При издаването на разрешителното за строеж, териториите не са били защитени

Някой е „забравил” да отбележи дюните на Корал в кадастралната карта

В момента на издаването на разрешителните за строеж на плаж „Корал” дюните там не са били нанесени върху кадастралната карта. Това заяви пред бТВ председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Съдът се замеси в казуса, след като инвеститорът „Прайм Пропърти Б" обжалва заповедта на строителния контрол в Бургас, с която разрешителните за строеж бяха обявени за нищожни. ВАС отмени решението на РДНСК-Бургас, но реагира остро на публикациите, че е дал зелена светлина за строителството. От съдилището твърдят, че местният строителен контрол не е извършил задължителната проверка на разрешителните. Вместо това, те са отменени 10 години по-късно, което според съда противоречи на закона.

Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени разрешителни за строеж. През 2007 г. тези разрешителни, които са предмет на сегашните производства, са изпратени на РДНСК за проверка. До този момент РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за строеж, но към 2007 г. са действали и други закони. Не е имало такива изисквания, каквито има в момента по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени много по-късно в кадастралната карта. Към момента, когато са издаване разрешенията за строеж, тези територии са били урбанизирани. Някой не е нанесъл тази дюна – кадастъра или местната власт", посочи председателят на ВАС.

Той допълни, че се проверява дали разрешението за строеж от 2007 г. противоречи на закона. Според Чолаков обаче по онова време терените не са били част от защитена територия.

В практиката си съм имал много казуси за строителство по Черноморието. Държавата отскоро взе да мисли за тези дюни, отскоро защитава своите природни забележителности. Собственикът, който има дюна, трябва да бъде обезщетен от държавата, тъй като тя е изключителна държавна собственост. Държавата трябва ясно да е разписала къде не може да се строи и да се знае предварително. И предприемачите трябва имат права", посочи съдията.

Според Чолаков строителство на Корал не може да започне, въпреки произнасянето на съда. Причината, че през 2014 г. е наложена забрана, според която проектите се спират, докато не бъдат приведени в съответствие с новите изисквания на законите за билогичното разнообразие и за опазване на околната среда. На практика това значи само забавяне, а не спиране на строителството.

По сходен начин се развиват и случаите със строежите край Арапя и Алепу. Те бяха спрени до отстраняване на нередностите. След проверки на строителния контрол стана ясно, че и на двете места има пропуски в документацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България