Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров от Брюксел за ЦУМ-гейт: Не се страхувам, защото не се срамувам

16 коментара
Цацаров от Брюксел за ЦУМ-гейт: Не се страхувам, защото не се срамувам

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви от Брюксел, че няма от какво да се "страхува" заради срещата в ЦУМ, защото "не се срамува" от това, което е сторил. Той е в Брюксел по покана на белгийския главен прокурор.

"По т.нар. ЦУМ-гейт аз нямам какво да крия. Предпочетох да замълча, докато чуя всички, поне повечето, словесни упражнения върху моето име. А те бяха, общо взето, подредени от появата на един клип в youtube до момента, в който се стигна до обръщения до държавния глава, до писания до Европейската комисия. Окей, всеки има право на това. Но след като тия упражнения в крайна сметка продължиха достатъчно време, мисля, че е добре и аз да кажа няколко думи. Просто не защото до момента съм мълчал и съм се пазил, а защото реших, че човек трябва да подходи към всичкото това с разум, търпение и в същото време с много мисъл, съзнавайки истинските цели на тези, които, общо взето, са в центъра на този режисиран театър", каза Цацаров пред кореспондента на БНТ в белгийската столица.

По думите му той не е извършил нищо забранено от закона, което да представлява "заплаха устоите на правовата държава". Именно така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов определи ЦУМ-гейт и отказа на Висшия съдебен съвет да извърши проверка по него.

"Срещата не е нерегламентирана по една проста причина – у нас регламент за такива срещи няма. В същото време всичките тези, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не казаха и дума за това, че като такива срещи според тях са толкова грешни, дайте пък тогава да въведем механизъм, подобно на американския sunshine government act, в който всичките тези срещи станат явни. Ама не само моите – и на председателя на Върховния касационен съд, и на членовете на Висшия съдебен съвет, а защо не и на хората от изпълнителната власт. А по отношение на всички магистрати и, разбира се, срещата с адвокати", обясни Цацаров и допълни, че няма как да е тайна среща на 200 метра от Съдебната палата, на която той отива с охраната си.

Главният прокурор коментира, че отишъл в ЦУМ с "изначалното съзнание, че няма да дискутира проблеми свързани с длъжността му и ще си тръгне без да се ангажира и злоупотребява с поста си". Той натърти върху факта, че другите двама участници в срещата – Сашо Дончев и Георги Гергов – не са нито проверявани от прокуратурата, нито са престъпници.

Тезите на Цацаров

 • Нямам какво да крия, но не очаквайте от мен да разкрия битовите подробности на тази среща. Срещата не е тайна – на 200 метра от Съдебната палата е. Отидох с охраната си.

 • Срещата е нерегламентирана, защото в България няма регламент. Всички правят такива срещи, включително Лозан Панов.

 • Има право на лични срещи. Не съм направил нищо нередно.

 • Срещата не е с обвиняеми лица, не е с разследвани лица. Срещата не е с лица, които дори са обект на проверка (лицата не се проверяват, но документите на техни фирми се проверяват – б.р.). Сашо Дончев не е престъпник. Георги Гергов също не е престъпник.

 • Нещата се преекспонираха съвсем целенасочено.

 • Не се страхувам, защото не се срамувам от срещата. За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил.

 • Не могат хора, които се опитват да скрият собствените си грехове или да намерят завеса за собствените си страхове, да се упражняват с мен (към Лозан Панов).

 • По същия начин ще кажа за колегата председател на ВКС (Лозан Панов) - зная добре механизма на неговия избор, ценностната му система, устойчивостта на характера му и професионалните му способности.

 • Върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура и прокурори ще има след Сотир Цацаров.

В точния момент

Интервюто на БНТ с Цацаров беше излъчено в петък, малко преди началото на срещата между премиера Бойко Борисов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за проблемите в съдебната система.

"Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите", каза Цацаров в първата си телевизионна поява след скандала ЦУМ-гейт.

Той повтори тези, които вече е развивал на заседание на ВСС, и контраатакува Лозан Панов и члена на съвета Калин Калпакчиев.

"Грешно е да се срещнеш в ЦУМ, но да посетиш една от най-известните адвокатски кантори не е грешно. Или един член на Висшия съдебен съвет, който пише писма, да се среща с лидер на политическа партия", каза Цацаров. Той не посочи поименно кого визира, за да не слиза до нивото на "тези хора".

"Не виждам нищо нередно да се видя с хора, с които отивам с ясното съзнание, че няма да дискутирам нещо нередно. Както и направих. Не съм отишъл на тайно място, не съм отишъл да се крия, не съм отишъл по нощите. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи? Не. Ще се откажа от лични срещи? Не. Бях с охрана от НСО, както съм денонощно с охрана от НСО“, заяви главният прокурор и допълни, че може би и той е трябвало да пусне "един клип в Youtube", очевидно визирайки разпространения запис, на който Сашо Дончев съобщава за срещата.

"Срещата не е с обвиняеми лица, каквото и да е отношението ми към Сашо Дончев, той не е обвиняем, както и Георги Гергов", каза Сотир Цацаров. Според него се е стигнало "до едно положение, в което нещата се преекспонираха".

Същевременно той отказа да съобщи детайли какво са си говорили с Дончев и Гергов в ЦУМ, защото не трябвало да очакваме да разкрие "битовите подробности". Заклейми обаче поведението на критиците си.

"Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите", каза Цацаров. Накрая направи заключението, че "Върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов. Прокуратура ще има и след Сотир Цацаров."

ЦУМ-гейт

През май мнозинството на главния прокурор във ВСС отхвърли искането за проверка на скандала, отправено от Лозан Панов и други петима членове на съвета. Кадровиците на Темида приеха безкритично твърдението на Сотир Цацаров, че той не е извършил нищо нередно, отивайки на частна среща със Сашо Дончев в офиса на бизнесмена Георги Гергов, който по това време и член на Изпълнителното бюро на БСП.

Мнозинството на Цацаров пусна покрай ушите си факта, че главният прокурор всъщност се е срещал със собственици на фирми, проверявани от прокуратурата.

Същевременно Сашо Дончев твърди, че Цацаров се е опитал да му упражни натиск заради критичната редакционна политика на вестник "Сега" и карикатурите на Христо Комарницки.

Няколко дни след изказването на Дончев прокуратурата нахлу в енергийния регулатор, обявявайки, че проверката е свързана с "Овергаз" – компанията на Сашо Дончев. Веднага след това бе образувано дело за нарушения при строителството на автомагистрала "Марица", свързани с бившата фирма на Гергов "Пътища-Пловдив".

Тези факти бяха напомнени от Лозан Панов пред ВСС, а представляващият член на съвета Димитър Узунов (известен от "Яневагейт" като "човека на Бойко във ВСС" - б.ред.) отговори, че Панов "няма свян и срам" да стои в залата до главния прокурор. Узунов обобщи, че Панов е "забил нож в гърба на главния прокурор". Той вероятно визираше факта, че мнозинството на Цацаров наложи Лозан Панов за шеф на ВКС, а сега Панов се е обърнал срещу тях.

Преди малко повече от седмица Лозан Панов изпрати и писмо до президента Румен Радев с искане да се сформира комисия за проверка на ЦУМ-гейт. Държавният глава отказа, а отговорът на Цацаров бе директна заплаха за иницииране на процедура по отстраняване на Панов. Главният прокурор обвини шефа на ВКС в "неетично" поведение, а това е едно от конституционните основания за отстраняването на магистрат.

Ето и целият текст на изявлението на Сотир Цацаров пред кореспондента на БНТ в Брюксел:

По т.нар. ЦУМ-гейт аз нямам какво да крия. Предпочетох да замълча, докато чуя всички, поне повечето, словесни упражнения върху моето име. А те бяха, общо взето, подредени от появата на един клип в youtube до момента, в който се стигна до обръщения до държавния глава, до писания до Европейската комисия. Ок, всеки има право на това. Но след като тия упражнения в крайна сметка продължиха достатъчно време, мисля, че добре е и аз да кажа няколко думи. Просто не защото до момента съм мълчал и съм се пазил, а защото реших, че човек трябва да подходи към всичкото това с разум, търпение и в същото време с много мисъл, съзнавайки истинските цели на тези, които, общо взето, са в центъра на този режисиран театър.

Добре - среща в ЦУМ, нерегламентирана, забранена среща, нарушение на закона, с което нарушение на закона главният прокурор поставя едва ли не, не едва ли не а пряко, ако цитираме едно писмо до президента на републиката, под заплаха устоите на правовата държава. Хайде да говорим сериозно и да говорим съвсем реално.

Срещата не е нерегламентирана. По една проста причина дори – у нас регламент за такива срещи няма. В същото време всичките тези, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не казаха и дума за това, че като такива срещи според тях са толкова грешни, дайте пък тогава да въведем механизъм, подобно на американския sunshine government act, в който всичките тези срещи станат явни. Ама не само моите – и на председателя на Върховния касационен съд, и на членовете на Висшия съдебен съвет, а защо не и на хората от изпълнителната власт. А по отношение на всички магистрати и, разбира се, срещата с адвокати.

Нека всичко това бъде регламентирано. В момента този, който ми казва, че такъв регламент има, очевидно лъже. Това не е оправдание, разбира се. Срещата освен всичко друго била тайна. Срещата не е тайна, срещата е в ЦУМ – на 200 метра от Съдебната палата. Защото си представете, че някои от участниците не е искал да се появи в Съдебната палата. И защото още нещо – аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които хора аз отивам с изначалното съзнание, че няма да дискутирам проблеми, свързани с моята длъжност, и ще си тръгна, както съм си тръгнал, без да обещавам, ангажирам, злоупотребявам с длъжността си.

Така че не съм отишъл на скрито място, не съм отишъл по нощите, не съм отишъл да се крия някъде си. Отишъл съм с охраната от НСО, от която, ако трябва да съм честен, по закон нямам право дори да се откажа. Тя е постоянно с мен през целия ми ежедневен живот. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи? Не. Ще тръгна да говоря за повече детайли от тази среща? Не.

Срещнал съм се защо – защото мисля, че при такива срещи човек трябва да притежава елементарна коректност и възпитание, иначе може би и аз трябваше да пусна един клип в Youtube. Но едва ли бих го направил такава трапезна обстановка.

Да кажем и още нещо – срещата не е с обвиняеми лица, не е с разследвани лица. Срещата не е с лица, които дори са обект на проверка. Нека бъдем съвсем честни в това, когато се правят упражнения върху името на главния прокурор. Защото, независимо от това дали аз имам позитивни или негативни чувства към лицето Сашо Дончев, Сашо Дончев не е обект на проверка. Сашо Дончев не е престъпник. Георги Гергов също не е престъпник. Следователно мисля, че в крайна сметка се стигна до едно положение, при което нещата се преекспонираха съвсем целенасочено.

И за да завърша доводите си, нека кажа още нещо – за да се срамувам, не да разсъждавам върху укорите на този или онзи, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил. И няма да направя. Следователно всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления, пак според прочутото писмо, е, меко казано, необоснован. Никой нямам предвид по една проста причина. Смятам, че когато човек в личния си живот се среща с хора, просто трябва да има елементарна коректност и елементарно възпитание.

Не очаквайте от мен да разкрия битовите подробности на тази среща. Кой кога влязъл. Кой кога излязъл, дали твърденията на този или онзи били верни. Не защото ме е страх от нещо – по простата причина, че няма от какво да се страхувам, защото няма от какво да се срамувам.

И нека задам един въпрос, той няма да е един, на тия, които, общо взето, се опитват да поддържат тоя огън ежедневно. Грешно е да се срещнеш на 200 метра от Съдебната палата в ЦУМ с Георги Гергов и Сашо Дончев. Грешно обаче не е тогава да посетиш адвокатска кантора на може би една от най-известните и най-маститите адвокатски фирми в София, това не е грешно? Грешно е аз да отида на тази среща, не е грешно член на ВСС - същият този, който пише писъмца навсякъде, да се срещне с лидер на политическа партия. Той в какво качество се среща? Едно не мога да разбера - какво е самочувствието на тези хора да мерят моя морал, а да забравят себе си. Или просто им е удобно да го направят, защото биха лъснали техните поразии. Не очаквайте от мен да затъна толкова. Няма да сляза на това ниво.

Не могат хора, които се опитват да скрият собствените си грехове или да намерят завеса за собствените си страхове, да се упражняват с мен. До тяхното ниво просто няма да сляза. По същия начин ще кажа за колегата председател на ВКС - зная добре механизма на неговия избор, ценностната му система, устойчивостта на характера му и професионалните му способности. Няма да ги коментирам и няма да ги кажа по една проста причина: първо - от тук, от Брюксел, българският председател на ВКС не може да бъде коментиран или очернян; второ - върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура и прокурори ще има след Сотир Цацаров и не може да въвличаме институциите в личностните си конфликти, зад които стоят политически амбиции. Ако някой желае да го прави, аз в неговия тон няма да вляза, но едва ли може да очаква, че може да се упражнява върху мен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Преслав
  #16

  Оценките от Брюксел са нечаквано добри , та колкото троловете да се напъвате все е тая.

 2. Realist
  #15

  Да се срамува цацата ли? Няма такъв филм. За да се срамува човек е нужно да притежава понятие за почтеност.

 3. gersh
  #14

  Значи дори самият г-н главен прокурор Цацаров признава, че е без срама. Удивително! На това наглост ли му се казваше?

 4. Преслав
  #13

  Моля модераторите да обърнат внимание на спама в долния пост. Същото е публикувано в поне още 3-4 теми тук. Поне малко креативност да беше проявил трола. Разбирам , че е петък и го дава мързеливо , но е досадно каквото и да отвориш да попадаш на едни и същи брътвежи.

 5. Bлaдo
  #12

  националсоциалистическо управление със социалистическа опозиция :-)) !!! - че какъв да ни е главният прокурор в такава държава... (съвсем на мястото си е - като рефер на срещата "наци-герп срещу оф" от турнира "за купата на съветската армия"

 6. Преслав
  #11
 7. Преслав
  #10

  В Брюксел доволни от работата на прокуратурата. "Впечатляващи резултати" Щом там отчитат голям напредък , какво да говорим тук...

 8. Bлaдo
  #9

  националсоциалистическо управление със социалистическа опозиция :-)) !!! - че какъв да ни е главният прокурор в такава държава... (съвсем на мястото си е - като рефер на срещата "наци-герп срещу оф" от турнира "за купата на съветската армия"

 9. trezwomislesht
  #8
 10. trezwomislesht
  #7

  Умело подбран, посочен и избран. Избра го ББ, кой го подбра и посочи...ако това се разбере, много тайни в България ще бъдат разкрити.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.