Цацаров с нов провал по знаково дело, този път срещу Николай Ненчев

Случаят изглежда като прокурорски тормоз срещу лидера на БЗНС

Николай Ненчев, сн. Архив/БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров записа на сметката си още една оправдателна присъда по знаково дело в своя мандат, след като съдът окончателно оправда бившия военен министър Николай Ненчев по делото за униформите. От присъдата на Върховния касационен съд целият случай изглежда като прокурорски тормоз върху Ненчев.

Освен бившия министър, обвиняем по този случай бе и бившият служител на министерството Венислав Цанов. Прокуратурата ги даде на съд по обвинение за извършване тежко длъжностно престъпление, довело до загуба на 259 000 лв.

Малко след като встъпи в длъжност като министър, Николай Ненчев трябваше да тушира недоволството на шивачките във ведомствената фирма "Интендантско обслужване". Те обявиха гражданско неподчинение и блокираха пътища, тъй като са останали без работа. Конкретната причина бе, че поръчка за доставката на униформи за над 4 млн. лева е била спечелена от частната фирма "Лортън". Така заетите в "Интендантско обслужване" са останали без работа.

Ненчев отиде при шивачките в Калофер и публично обеща да направи всичко възможно под една или друга форма въпросната поръчка, която е започната по времето на служебния министър Велизар Шаламанов, да бъде анулирана.

Държавното обвинение твърдеше, че Николай Ненчев е склонил шефа на дирекция "Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов да не сключва договор с класираната от комисията на първо място фирма "Лортън". Така вместо да бъде сключен договор с частното дружество, предложило най-ниска цена за дрехите, министерството сключва контракт с "Интендантско обслужване".

Според прокуратурата след това върху управителя на "Интендантско обслужване" е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с "Лортън“ ЕООД. Така дружеството е станало подизпълнител на държавната фирма и печели 1 милион лева от поръчката.

Двамата подсъдими бяха оправдани още от Военно-апелативния съд. Интересното е, че прокуратурата протестира пред върховния съд това решение, а след това обявява, че не поддържа протеста – т.е. обвинението е съгласно с оправдателна присъда.

В решението си Върховният касационен съд (ВКС) напомня, че частната фирма "Лортън" се е отказала сама от обществената поръчка и министерството правилно е сключило договор с класираната на второ място фирма – "Интендантско обслужване".

"Лортън" са предложили оферта с най-ниска цена, но е и безспорно установено, че са се отказали от участие в процедурата. Разликата в цените (между първата и втората оферта-б.р.) не може да бъде приета като нанесена вреда, тъй като определянето на "Интендантско обслужване" за изпълнител по обществената поръчка е станало при спазване на нормите на Закона за обществените поръчки", пише в решение на ВКС.

В случая въпросът как е възможно прокуратурата да води подобни дела, които още от самото начало изглеждат обречени. Накрая обвинението само се отказва от твърденията си, след като близо две години е упражнявало наказателна репресия върху двама души.

Срещу Николай Ненчев има повдигнато и обвинение в престъпление по служба заради това, че е отказал на руснаците да ремонтират старите съветски изтребители МиГ-29.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?