Целият свят скърби за Нелсън Мандела, гигантът между хората

Южноафриканци изпращат първия си чернокож президент с песни и танци

На 5 декември вечерта в Йоханесбург почина бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела. Човекът, който победи режима на апартейда, за едни бе кумир, за други – борец за справедливост, за трети – герой, за други - баща. Днес целият свят скърби за загубата на Нелсън Мандела, гигантът между хората.

Мадиба, каквото е клановото име на Нелсън Мандела и както с почит го наричат чернокожите южноафриканци, е починал след тежко боледуване през нощта в четвъртък. За смъртта му народът на Южна Африка научи от сегашния президент на страната Джейкъб Зума.

В знак на почит към Мандела флаговете в страната бяха свалени наполовина в петък и ще останат така до деня на погребението му, което е планирано за другата седмица.

Фондовата борса в Йоханесбург, която е и най-голямата в Африка, също изрази уважение към големия общественик, като прекъсна търговията за пет минути.

Опечалени се събраха пред дома на Мандела в Йоханесбург, както и пред старата му къща в предградието Совето, макар че тялото му бе откарано сутринта във военната болница в Претория. Жени танцуваха и изпълняваха напеви от епохата на борбата срещу апартейда заедно с импровизирани хорове, облечени в жълто и зелено - цветовете на управляващия Африкански национален конгрес.

Смъртта на най-обичания лидер на Южна Африка идва в момент, когато страната е изправена пред недоволството на работническата класа, нарастващи протести срещу бедността, безработицата и корупцията. Разразиха се няколко скандала, уличаващи настоящия президент на страната Джейкъб Зума.

Докато едни си спомнят за забележителния живот на Мандела с танци и песни, други се тревожат, че смъртта му ще направи държавата отново уязвима от напрежение на расова и социална основа.

Въпреки уверенията от публични личности, че смъртта на Мандела няма да попречи на Южна Африка да продължи да се отдалечава от горчивото минало на апартейда, някои все още имат притеснения за бъдещото развитие на страната.

Много южноафриканци се стекоха на църковните служби в памет на бившия президент. Нека му подарим една обединена Южна Африка, каза съратникът на Мандела от кампаниите срещу апартейда и бивш англикански архиепископ от Кейптаун Дезмънд Туту по време на служба в катедралата Сейнт Джордж. Туту каза още, че Мандела би желал "сънародниците му да служат като негов паметник, като прегърнат ценностите на единството и демокрацията, които той олицетворяваше".

Преди да стане президент, Нелсън Мандела лежа 27 години в затвора, където бе заточен от властите заради борбата си срещу апартейда. След излизането си на свобода той успя да сложи край на тази система за управление в страната, но е уважаван и за помирението, към което призоваваше при прехода от властта на бялото малцинство към многорасова демокрация.

В петък, часове след смъртта му, бившият надзирател в затвора на остров Робен Кристо Бранд заяви пред медиите, че Мандела е бил негов "затворник, но и приятел, президент и баща". Бранд остава надзирател на Мандела и след преместването му в други два затвора.

"Когато го освободиха, за мен затворът осиротя. Но ние продължихме да поддържаме връзка. Той ми беше като баща. Беше земен човек. Когато имах проблеми, ме съветваше. Беше мой затворник, но и мой баща. Между нас нямаше бариера заради разликата в цвета на кожата", допълни Бранд.

Самият Мандела е избран за президент през 1994 година. След като приключи мандата си през 1999, той се оттегли от политиката и рязко намали участието си в публичния живот. Животът му бе разделен между заможното йоханесбургско предградие Хоутън и селото в бедната провинция Източен Кейп, където е роден.

Здравето на Мандела се влошаваше през последните месеци. В началото на юни той влезе за четвърти път в болница заради усложнения от хроничната инфекция на белите дробове, свързана с 27-годишния му престой в затворите на апартейда, включително на печално известната колония на остров Робен.

Все пак Мандела се възстанови, макар че в продължение на половин година състоянието му остана тежко. След като беше изписан от болницата, президентството на Южна Африка редовно съобщаваше, че състоянието на Мандела е критично, но стабилно.

Светът почита обединителя на Южна Африка

Веднага след новината генералният секретар на ООН Бан Ки Мун направи специално изявление, в което нарече Нелсън Мандела "великан на правдата, чиято безкористна борба за човешко достойнство, равенство и свобода е вдъхновила много хора по света”.

Съветът за сигурност на ООН прекъсна заседанието си за съдилищата за бивша Югославия и Руанда и почете паметта на Мандела с минута мълчание.

Президентът на САЩ Барак Обама също направи специално телевизионно обръщение.

"Нелсън Мандела бе дълбоко добър човек, който взе историята в свои ръце и огъна арката на моралната вселена към справедливост. Вероятно няма да видим друг като Нелсън Мандела", каза Обама и добави, че Мандела е бил негов политически герой заради неговото "пламенно достойнство и непреклонна воля за жертване на собствената му свобода за свободата на другите".

Лидерите на ЕС - председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - излязоха с общо изявление. Барозу е поискал флаговете на ЕС пред Европейската комисия да бъдат свалени наполовина.

"Това е много тъжен ден не само за Южна Африка, но и за цялата международна общност. Скърбим за смъртта на една от най-великите политически фигури на нашето време", заявиха те.

"Нелсън Мандела не беше просто ключа за трансформирането на Южна Африка в демократичната страна, която е днес. Нелсън Мандела представлява борбата срещу расизма, политическото насилие и нетолерантност. Той представлява правосъдието, свободата и спазването на човешките права", продължава съобщението.

Папа Франциск също отдаде почит на покойния южноафрикански лидер. В телеграма до президента Джейкъб Зума папата пише, че Мандела е "изковал една нова Южноафриканска република, основаваща се на твърдите устои на ненасилието, помирението и истината".

Скръбта си по повод смъртта на Мандела изрази и британската кралица Елизабет Втора, която е "дълбоко натъжена от новината за смъртта му", предаде Франс прес.

"Той работи неуморно за доброто на своята страна. Неговото наследство е умиротворената Южна Африка от наши дни", гласи комюнике на Бъкингамския дворец.

 

Кралицата подчертава, че има много добри спомени от срещите си с Мандела и изказва съболезнования на семейството му и народа му. Почит отдаде и принц Чарлз, който нарече южноафриканския лидер "въплъщение на куража и на помирението, който е променил живота на мнозина с борбата си за мир, свобода и справедливост".

 

Руският президент Путин също изпрати телеграма със съболезнования до президента Зума и народа на Южна Африка. Обръщение бе получено и от бившия съветски лидер Михаил Горбачов.

 

Норвежкият нобелов комитет отдаде почит на Мандела, като го нарече "едно от най-големите имена в дългата история на Нобеловата награда за мир". Обединителят на Южна Африка получи престижното отличие през 1993 година заедно с тогавашния южноафрикански президент Фредерик де Клерк, който му беше партньор в реформите.

Делото на Мандела "изпраща послание и днес на всички, които имат отговорности в привидно неразрешими конфликти", се подчертава в комюникето на Нобеловия комитет. "Дори най-тежките конфликти могат да бъдат решени с мирни средства", уверяват от Нобеловия комитет.

 

Отличителната черта на Мандела беше неговото великодушие, каза холандският външен министър Франс Тимеранс. Според тамошните медии, за премиера Марк Рюте вестта за кончината на южноафриканския лидер е станала повод "да прекара известно време в тишина и размишления".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?