Цената на петрола е отрицателна за пръв път в историята

Американският нефт падна до минус 37 долара за барел

Снимка: Архив

Цената на американския лек суров петрол падна до отрицателни стойности на 20 април за пръв път в историята, съобщиха ВВС и CNN.

Това означава, че производителите на петрол плащат на купувачите, за да се разтоварят от суровината поради страхове, че скоро няма да има къде да я складират.

Става дума за фючърсите върху американския лек суров петрол Западен Тексас (WTI) с доставка през май, които поевтиняха с над 300% до минус 37.63 долара за барел в понеделник. Цената на западнотексаския нефт е бенчмарк за американската търговия.

Търсенето на петрол се сви драматично и на практика почти пресъхна след блокадите по целия свят заради пандемията от новия коранавирус.

Това накара петролните корпорации да плащат за допълнителни съоръжения, където да съхраняват нефта. Именно огромното производство на фона на замрялото търсене е докарало цената до негативна територия.

Сортът "Брент", който пък е бенчмарк в Европа и останалата част от света, също сериозно поевтиня до по-малко от 26 долара за барел.

Петролната индустрия се бори едновременно с драматичния спад в търсенето и с противоборството между основните играчи на пазара.

Наскоро ОПЕК и Русия най-сетне се договориха за 10% спад на производството. Намаляла е продукцията също в САЩ и в други страни, произвеждащи петрол, но въпреки това предлагането значително надвишава търсенето.

Междувременно, нарастват притесненията, че съоръженията за съхранение на петрола в САЩ ще останат без капацитет. Запасите са нараснали с над 50% от март насам. В определени случаи на производителите е по-изгодно да горят петрола, отколкото да спират производството.

Илиян Василев: Случващото се е без прецедент

"Това, което става на световните борси с цената на суровия петрол, е без всякакъв прецедент", коментира анализаторът и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев. Той уточнява, че в случая става въпрос за финансови инструменти, за договори, а не за физически продажби.

"Да успокоя хората, които си мислят, че само да заявят барели петрол и веднага ще им налеят милиони. Световете на финансите и на физическите доставки на суровия петрол са съвършено различни", добави Василев. По думите му продавачите да плащат заради възприятията че до края на месеца свършват хранилищата, които сега са над 85 процента пълни. Освен наземните и подземни петролни складове, почти всички големи танкери са пълни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес