Петролните цени задълбаха 21-годишно дъно

Русия е притеснена, ОПЕК+ търси нов изход от безпрецедентния срив

Петролните цени задълбаха 21-годишно дъно

Петролните пазари задълбаха отново надолу и достигнаха 21-годишно ценово дъно, заради блокираното от коронавируса търсене на суровината и опасенията, че капацитетът на съхранение на черното злато е по-малък от предлаганото на борсите. След като в понеделник цените на американския лек петрол за пръв път в историята на търговията потънаха до отрицателни цени, във вторник министрите на петрола от коалицията ОПЕК + проведоха извънредна конференция за обсъждане на проблема, но стана ясно, че не са взети никакви решения за нови мерки за стабилизиране цените на нефта, предаде Блумбърг в сряда.

Петролният картел реши да свие добива се с около 10 милиона барела на ден от месец май, но и това съкращение няма да е достатъчно да балансира унищоженото от пандемията търсене на петрола, което може да спадне до 30 млн. барела дневно.

Руският енергиен министър Александър Новак оцени спада в световното търсене на петрол на 20 до 30 млн. барела дневно, предаде ТАСС. Към днешна дата вероятно се намираме в най-активната фаза на спад в търсенето на петрол, добави той на телеконференция с депутатите от Държавната дума.

Безпрецедентен срив

В резултат на безпрецедентната ситуацията петролът Брент достигна най-ниски ценови дъна от 1999 г. насам. Юнските фючърси се сринаха в началото на търговията с близо 25% до 15.98 долара за барел, след като предишния ден се разделиха с още четвърт от стойността си. След това цената се стабилизира на около 17 долара за барел, но въпреки това сортът е на нови 12 на сто под нивата, на които бе закрита търговията във вторник.

Поевтиняването на американския лек суров петрол е малко по-сдържано, след негативните цени, докоснали за момент и минус 40 долара, плащани от производителите на търговците, за да се отърват от количества, които няма къде да бъдат съхранявани. Сделките за доставка през юни на американския лек петрол в сряда се сключваха на цени от 10.80 долара за барел, след като във вторник продажбите да кратко вървяха на цена от 6.50 долара за барел.

"Това е безпрецедентен срив на търсенето. Никой досега не е виждал нещо подобно", коментира Джеймс Макнейли от "Търд Бридж Груп", цитиран от Блумбърг.

Само миналия месец петролният хъб хранилище "Кушинг" в САЩ прие 15 млн. барела и така скоро капацитетът му ще бъде изчерпан, което ще се случи за пръв път в историята му. Според оценка на компанията "Платс Аналитикс" този ключов център за съхранение на петрол още към 10 април и бил запълнен на 70 процента с около 55 млн. барела складова наличност. Седмица по-късно към тях вече са прибавени още 5.7 млн. барела.

В същото време Американският петролен институт оповести късно снощи, че складовите запаси на суров петрол в страната са достигнали 500 млн. барела. По-късно в сряда се очакват и официалните данни за седмичните складови запаси на Енергийната информационна администрация на САЩ. Според нея общият капацитет на работните хранилища в САЩ е около 653.4 милиона барела. Нетните запаси, държани в рафинерии и в т.нар. резервоарни ферми, до 10 април са около 323.5 милиона барела. Анализатори предполагат, че при сегашният темп на нарастване, петролните хранилища в САЩ ще се запълнят за 7-8 седмици.

"Коронавирусът пренаписва правилата на световната икономика точно пред очите ни", казва Адам Ветезе, анализатор от "еТоро".

Негативните цени - прелюдия към невиждана криза

Според Пер Магнус Нисвен, старши партньор и ръководител на отдела за анализи в "Рустад Енерджи"  ситуацията на петролните пазари "ще се влоши" именно заради изчерпващите се места за съхранение.

"Когато балансът на търсенето и предлагането е положителен или отрицателен, тогава можете да изграждате или черпите от запасите", казва той. "Но когато резервите се запълнят, няма да има буфер за този много силен дисбаланс, който виждаме сега", добавя Нисвен.

Според анализатори макар юнските цени на петрола да са се възстановили частично, постигнатите в САЩ отрицателни стойности няма да останат еднократно явление, а са предварителният пик на криза, каквато петролната индустрия не познава.

Безпрецедентният спад на търсенето заради причинената от пандемията криза, заедно с ценовата война от страна на големите петролни сили и препълването на складовете за петрол с рекордни темпове се превърна в коктейл, който направи "черното злато" безполезно за една нощ за много участници на пазара. Експертите все още не са съгласни за това кои точно фактори са предизвикали отрицателната цена за суровия нефт в САЩ.

Пазар на острието на бръснача

"Целият енергиен пазар се движи по острието на бръснача", коментира Ху Ли, икономист в "Овърсий Чайнис Банкинг Корп", в Сингапур.

"Никой не знае къде е дъното", допълва Вандана Хари, основател на едноименната компания от Сингапур. Според него е възможно ново кръвопускане на пазара, ако данните на Енергийната администрация на САЩ покажат увеличение на запасите.

Продължаващият сред на петролните котировки не е повлиял цената на руските активи, информира руското издание "Ведомости". Търговията на Московската борса откриха в сряда с неголямо поевтиняване на рублата и фондовите индекси. Очаква се обаче Централната банка да се намеси с продажба на валута и с увеличаване на търсенето на рублева ликвидност.

Цената на руския нефт Юралс също се върна на нивото от декември 1998 г. под 10 долара за барел, но после се покачи над 11 долара

Русия вече се притесни

След като преди ден говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви негативните цени на американския лек петрол за техническа приумица, сега вече смята, че ситуацията по отношение на глобалните цени на петрола е "притеснителна".

Според него обаче оценката за ситуацията на петролните пазари не може да е правилна, ако се прави за ден или седмица, а трябва по-дългосрочно наблюдение.

Кремъл смята за твърде рано да се правят изводи за възможни допълнителни стъпки за спиране на петролния ценови спад преди влизането в сила от 1 май на сделката във формата ОПЕК +, предаде Ройтерс.

Междувременно изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол заяви, че Организацията на страните износители на петрол и техните съюзници може би са готови да обмислят по-нататъшни съкращения на производството с цел стабилизиране на петролните пазари.

В интервю за агенция Блумбърг Бирол посочи, че "може би е уместно за ОПЕК + да намали производството на петрол възможно най-скоро", повтаряйки отправения свой призив ден по-рано.

САЩ разработват подкрепа за бранша

Вашингтон разработва различни мерки в подкрепа на американските петролни компании и главната задача на администрация на президента Доналд Тръмп е да защити независимостта на страната в енергийната сфера. Това заяви днес в ефира на телевизионния канал Фокс бизнес министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс.

Мнучин отбеляза, че не е очаквал стойността на американския лек суров петрол да спадне под нулата и подчерта, че властите в САЩ искат да запазят независимостта на страната в енергийната сфера. Тръмп е възложил на него и на министъра на енергетиката да разработят съответните мерки, които включват и подкрепа за американските компании от енергийния сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес