Мрачна прогноза за потреблението на петрола потопи цените до нови дъна

Мрачна прогноза за потреблението на петрола потопи цените до нови дъна

Опасенията на инвеститорите, че договореното свиване на петролния добив няма да е достатъчно, за да компенсира срива на търсенето на горива, в комбинация с мрачна прогноза за най-големият в историята спад на глобалното потребление заради коронавируса, доведоха до ново сгромолясване на цените на черното злато в сряда.

Юнските доставки на сорта Брент стигнаха 28.23 долара за барел, след като преди ден загубиха от стойността си 6.7 на сто. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май пък задълбочават своя вчерашен спад от 10% и достигнаха 19.20 долара за барел, което е най-ниско ниво от 2002 г. Руският нефт Юралс също поевтиня до цена от 16.71 долара за барел.

Според обявения анализ на Международната агенция по енергетика (MAE) се очаква търсенето на петрол през тази година да спадне с 9.3 млн. барела. Така ще бъде изтрит сумарният растеж при потреблението на петрол през последното десетилетие, отбеляза МАЕ.

Този исторически спад ще сведе световното потребление до около 90.6 милиона барела дневно, заради увеличаването на карантинните мерки и почти спрелия транспорт по целия свят.

Само за април МАЕ очаква спад на търсенето с 29 милиона барела на ден спрямо същия период на 2019 г., което е най-ниско ниво от 1995 г. насам.

"Може да видим, че това (1995 г.) беше най-лошата година в историята на световните петролни пазари", отбеляза Фатих Бирол, ръководител на базираната в Париж международна енергийна организация.

През май потреблението ще се понижи с 26 млн. барела през май, а през юни - с 15 млн. барела.

Несъмнено мерките, предприети, за да се ограничи пандемията и да се подкрепи икономиката, ще позволят възстановяване на петролното търсене през вторите шест месеца на годината, но това ще става постепенно, посочват в доклада си от МАЕ.

Потреблението ще продължи да намалява и през декември с 2.7 милиона барела на ден спрямо същия месец на 2019 г., допълва се в анализа.

Според агенцията световната икономика е подложена на натиск, който няма аналог от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Според МАЕ сделката на ОПЕК + за съкращаване на петролното производство няма да доведе до незабавно балансиране на пазара, а ограничаването на добивите само ще намали пиковите доставки.

МАЕ също така каза, че все още се очакват подробностите относно поетите в рамките на Г-20 ангажименти за попълване на петролните стратегически резерви, което би могло да изтегли от пазара около 2 млн. барела на ден.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?