Въртележката при петролните цени продължава

Сн. ЕПА/БГНЕС

Несигурността на цените на петрола на световните пазари остава. На фона на изчерпащите се налични съоръжения за складиране на черното злато и силно свитото търсене заради коронавируса котировките засилиха в понеделник сутринта низходящата си тенденция но после възстановиха малка част от загубената стойност.

Петролът сорт Брент с доставка през юни понижи стойността си с 6.8 на сто до 19.99 долара за барел в днешната търговия на лондонската Междуконтинентална борса (ICE),  но по обяд отново се върна на нива от 20.25 долара за барел. Американският лек суров петрол се обезцени с 15.5 на сто до 14.31 долара за барел, но после стигна 14.62 долара.

Проблемите с ниските цени , които миналата седмица в САЩ минаха под нулата до отрицателни стойности от 40 долара, вече се отразяват на местния бранш. Американската петролна компания "Даймънд офшор" (Diamond Offshore) обяви, че е пред фалит и е поискала защита от кредитори с надежда да преструктурира дейността си, съобщи електронното издание на в. "Уолстрийт джърнъл".

Компанията е обосновала искането, отправено до съд в Тексас, с тежкото финансово положение, в което е изпаднала заради "рязкото влошаване" на добива на петрол в САЩ на фона на фактори като последиците от коронавирусната пандемия и ценовата война между световните производители.

"Даймънд офшор" има 15 сондажни платформи и около 2500 служители. Миналата година компанията е отчела приходи от 981 млн. долара. В документите, подадени в съда, тя оценява активите си на 5.8 млрд. долара, а задълженията - на 2.6 млрд. долара.

Въпросът за държавно кредитиране на петролни компании в САЩ, които имат сериозни трудности заради срива в цените на черното злато, се разглежда, каза министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин в неделя по телевизия "Фокс". Той изключи вероятността големи фирми да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците.

По оценка на нюйорската анализаторска компания "Ристард енерджи" (Rystad Energy), обявена миналата седмица, цена на петрола от 10 и по-малко долара ще принуди над 1100 американски петролни компании да обявят фалит.

В същото време САЩ удължиха с 30 дни до 26 май изключението от санкционния режим, което позволява на Ирак да внася енергийни суровини от Иран, предаде Ройтерс.

Държавният секретар Майкъл Помпейо е удължил с кратък срок изключението, за да даде време да бъде сформирано заслужаващо доверие правителство на Ирак, според служител на Държавния департамент.

През декември 2018 година и март 2019 година САЩ изключиха за 90 дни Ирак от санкциите, които ограничават покупката на енергийни суровини от Иран. През лятото на миналата година режимът бе удължен с още 120 дни, припомня ТАСС.

Иракското правителство многократно е заявявало, че засега няма алтернатива за замяна на газа, внасян от Иран, който е необходим за производството на електроенергия.

На 9 април иракският президент Бархам Салех възложи на ръководителя на разузнаването Мустафа ал Казим да състави ново правителство. До сформирането му премиерските задължения продължават се изпълняват от бившия министър-председател Адел Абдел Махди, който подаде оставка в края на ноември миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес