Цените на плащаните с публични средства медицински изделия ще са тайни за хората

Цените на плащаните с публични средства медицински изделия ще са тайни за хората

От началото на следващата година започва да работи електронен списък с информация за медицинските изделия и консумативи, които се плащат с публични средства. Става въпрос за скъпоструващи изделия за хора с увреждания, консумативи за операции като стави, стентове и др., които се плащат от здравното или социалното министерство или от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Въпреки, че целта на новия списък е да осигури по-голяма прозрачност, се оказва, че цените на медицинските изделия няма да бъдат достъпни за гражданите, а само за институциите. Пациентите ще имат достъп единствено до информация за това каква е стойността, плащана от двете министерства или НЗОК, без обаче да могат да проверят каква е цената на изделието и съответно колко трябва да доплатят от джоба си.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира, че ако човек се усъмни в стойността, която трябва да доплаща, може да поиска информация от ведомствата. На практика обаче доплащането за всяко едно изделие би могло да усъмни човек, при положение, че цената на продукта е тайна. “Ние ще имаме достъп до тази информация и ако някой поиска от нас да се направи сравнение колко трябва да доплати и колко се доплаща с обществени средства, ние ще можем да проверим дали за някой пациент не са поискали повече средства“, заяви Атанасова. Според нея това, че медицинските изделия вече могат да се продават само в аптеките на болниците е гаранция, че хората няма да бъдат лъгани.

Аргументът цените да са тайни бил да не се наговарят производителите на медицински изделия.

“Различните производители могат да предложат за едно и също изделие различни цени и на базата на тези различни цени ще се определя стойността, която ще бъде заплатена и само тя ще бъде видима за външните потребители. Тази стойност, която фирмите заявяват, ще се вижда само от оторизираните институции, тя няма да е достъпна и за другите фирми. Ако бъдат публични тези цени, тогава ще може да има договаряне между фирмите и ще могат да ги раздуват, което се цели да бъде избегнато“, коментира д-р Весела Будинова от Изпълнителната агенция по лекарствата. Не е ясно обаче какво пречи на фирмите да се договорят преди да обявят цените си.

Още повече, че те вече официално ще имат интерес да декларират по-високи продажни цени, от които след това да правят отстъпки.

До 30 юни 2013 година фирмите трябва да декларират медицинските си изделия и цените им, а до края на лятото ще се определи каква стойност ще се плаща от всяко от ведомствата и ще започне договарянето на отстъпки от НЗОК.

С промени в Закона за медицинските изделия от тази година те вече могат да бъдат продавани само в аптеките на болниците. Преди промените лекарите насочваха пациентите към офисите на фирмите, откъдето те купуваха скъпите изделия. Обществена тайна е, че за това някои медици са получавали комисионни. В края на миналата година НАП разкри 15 млн. лева укрит оборот във фирма за медицински изделия и стана ясно, че 136 лекари са получили 8 млн. лева “комисионни“ за пет години.

Списъкът ще съдържа данни за всички 137 000 медицински изделия, плащани с публични средства. Той е на стойност 149 000 лева и е създаден по проект на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?