ЦИК иска бързо решение по жалбата срещу търга за машините за гласуване

Машина за гласуване, снимка БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) се надява на бързо съдебно решение по жалбата срещу търга за наем и поддръжка на машините за гласуване. Институцията твърди, че са спазени изискванията на Закона за обществените поръчки и останалите условия за провеждане на машинното гласуване.

“Не би следвало нашето решение да бъде отменено, но все пак нека оставим преценката на съда – да реши дали всичко е спазено като процедура или не“, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев относно съдебната жалба, цитиран от БНР.

Преди ден във Върховния административен съд (ВАС) постъпи жалба срещу решението на ЦИК за наем на 3000 машини за гласуване от фирмата “Сиела Норма“. Жалбоподател е фирмата "Българските машини за гласуване" ЕООД, която е била отстранена от състезателната процедура. Делото пред ВАС е насрочено за 30 април 2019 г.

Стойността на поръчката е 7.5 млн. лева без ДДС. В търга участваха три фирми - "Български машини за гласуване" ООД, "Лекс.БГ" АД и "Сиела Норма" АД. Водещите критерии бяха най-ниска цена на доставката и техническата спецификация на машините.

До участие в процедурата бе допусната само “Сиела Норма“. Другите две фирми бяха отстранени заради предлагане на по-висока цена и непокриване на условията по търга.

“Надявам се, че максимално бързо ще бъде разгледано делото'', каза Андреев. По думите му към 30 април договорът за машините все още няма да е подписан. Според него жалбата няма да повлияе на срока за доставяне на машините.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019

Колко време давате на новия парламент?