ЦРУ държало в таен затвор в Румъния шестима заподозрени в тероризъм

Шестима заподозрени в тероризъм са били държани в таен затвор на ЦРУ в Румъния, според доклад на Правосъдната инициатива на "Отворено общество", озаглавен "Глобализиране на изтезанието", съобщава в "Ню Йорк таймс". Румъния освен това е позволила използването на въздушното ѝ пространство за тайни операции на ЦРУ, се твърди в документа.

Докладът на правозащитната организация е най-подробният външен документ за помощта, оказвана от други страни на САЩ, включително даване на разрешение ЦРУ да разположи тайни затвори на техните територии и да използва летищата им за презареждане по време на трансфер на задържани.

В документа присъстват 54 страни, които са подпомагали програмата на ЦРУ за задържане, извънредна екстрадиция и разпити в годините след терористичните атентати на 11 септември. Двайсет и пет от тези страни с в Европа, 14 в Азия и 13 в Африка, като в списъка са още и Канада и Австралия. Освен в Румъния тайни затвори е имало и в Тайланд, Полша и Литва, се казва в доклада, цитиран от "Ню Йорк таймс".

В доклада са идентифицирани също така 136 лица, които са били задържани или трансферирани от ЦРУ.

Според данни, представени през декември 2011 г., затвор на ЦРУ в Румъния с кодовото име "Ярка светлина" се е намирал в правителствена сграда в Букурещ, използвана от Националния регистър на държавната класифицирана информация.

Властите в Румъния категорично отричат страната да е приемала таен затвор на ЦРУ. Докладът уточнява, че румънският Сенат е започнал "повърхностно" разследване през 2005 г. и е публикувал доклад през 2008 г., който твърди, че не е имало центрове за задържане на ЦРУ в Румъния, нито полети за трансфер на задържани през Румъния, и никоя румънска институция не е участвала в тази програма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят