Цв. Василев не иска да го връщат у нас заради лошите арести и политическото разследване

Банкерът е завел две дела в Страсбург срещу България

Снимка бТВ

Банкерът Цветан Василев съди България в Страсбург. Това заяви той пред журналисти в Белград в сряда, когато се яви на съдебно заседание по делото за екстрадицията му. Василев уточни, че е завел две дела срещу България в съда в Страсбург - едното е в качеството му на физическо лице, а другото е от името на фирмата му "Бромак", която е основен акционер във фалиралата КТБ, предаде БНТ. Василев заяви, че ще съжалява, ако спечели делата в Страсбург, защото всички българи ще плащат за това.

Пред журналисти неговият адвокат посочи, че доводите срещу екстрадирането на Цветан Василев, са, че условията в арестите в България са много лоши, а също и че в разследването, което се води срещу него в България, има политически елемент.

Делото за екстрадицията на Цветанов се води във Висшия съд в Белград. Българската прокуратура иска той да бъде върнат заради присвояването на 206 млн. лева от КТБ.

Адвокат Владимир Белянски отбеляза пред журналисти, че всяка държава може да откаже екстрадиране, ако поискалата го страна не може да предложи необходимите условия в своите арести и затвори.

Защитникът избори и какви политически елементи вижда в българското разследване срещу Цветан Василев: самият текст на обвинението за готвено убийство на депутата Делян Пеевски; изказвания на главния прокурор и негови подчинени, както и коментари на политици.

Василев не отрече, че мисли дали да поиска убежище в Сърбия, повтаряйки за пореден път, че процесът срещу него е политически.

"Очевидно острието на всичко беше Делян Пеевски. Очевидно зад това стоеше върхушката на ДПС, към тях се присъединиха лека полека и други хора, но затова ще стане ясно по-късно. Както и да се развият делата в Страсбург, както и да съдя България и ако съдя България, материално аз няма да ощетя България, ще направя, ще създам фонд, с който да компенсирам всички пострадали от това варварско отношение в 21 век. Съжалявам да го кажа, но не знам кога Пеевски е бил в бизнеса, за да излиза от бизнеса. От тук нататък проблемите на Пеевски са си негови проблеми. Аз не искам да се профанизира всичко случило се в България като отношение между мен и Пеевски. Ако това е била междуособица между двама олигарха дори и колкото Пеевски има характера на олигарх, защото той не е декларирал нищо или тогава към оня момент нищо не беше декларирал, то тогава защо всички държавни институции застанаха на страната на единия от двамата олигарси?", коментира Цветан Василев.

Решението за екстрадицията на Василев няма да бъде взето от съдията, който го е изслушвал, а от друг магистрат, след което може да бъде атакувано пред апелативната инстанция. Според закона в западната ни съседка последната дума е на сръбския министър на правосъдието. Тъй като в Сърбия на 24 април предстоят парламентарни избори, не е ясно кога ще бъде сформиран новият кабинет и дали това не би забавило окончателното решение на Белград за Цветан Василев.

В сряда стана известно, че той вече е с по-лека мярка за неотклонение, която предвижда той да се разписва в централното полицейско управление на Белград само веднъж на няколко седмици, а не всеки ден, както досега.

На влизане в съда Василев не отговори на въпросите на журналисти от поне дузина медии. Така не стана ясно и какво съдържа оранжевата папка, която държеше в ръцете си, предаде бТВ.

Банкерът беше пазен от охрана, която беше по-малка в сравнение с последната му поява пред сръбските магистрати.

През миналата година Висшият съд разреши екстрадирането на Василев, но при обжалването това решение бе отменено и процедурата започна отначало.

Последното изслушване беше преди около месец, като на него защитата на банкера поиска на сегашното заседание съдът да чуе още негови обяснения, след като се запознае с нови документи и доказателства. Не се знае какви точно са документите, но и защитата, и Цветан Василев намекнаха, че има политическо влияние над делото му в България.

Според различни информации, процедурата по отправеното от него искане за политическо убежище или още не е приключила, или той е отправил второ такова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?