Цветан Василев се оплака и на сръбския съд, че КТБ е "атакувана рейдърски"

Банкерът за пръв път бе изслушан от сръбските магистрати по делото му за екстрадиция

Цветан Василев се оплака и на сръбския съд, че КТБ е "атакувана рейдърски"

Мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се оплака и пред Висшия съд в Белград, че банката е била "атакувана рейдърски", като умишлено е доведена до фалит със съдействието на всички държавни институции, най-вече на прокуратурата.

Това е била основната част от пледоарията му пред сръбските магистрати по време на изслушването по делото му за екстрадиция, проведено в сряда, съобщи БТА, цитирайки самия банкер.

Според местния закон съдията, който е изслушал Василев, няма да взема решение по същество за екстрадицията, а това ще направи друг негов колега. След това решението на Висшия съд може да бъде атакувано пред апелативната инстанция, а след нея последната дума ще има министърът на правосъдието. Изслушването ще продължи в началото на април, реши в сряда Висшият съд в Белград.

"Мога само да ви кажа, че това е редовната част от процедурата пред нашия съд по процеса за екстрадиция и ще продължи още известно време, не знаем колко. Всеки върши работата си. Процедурата е в ход и не се случва нищо необичайно в сравнение с другите процеси", посочи сръбският адвокат на банкера Владимир Белянски.

Изслушването на Цветан Василев първоначално бе планирано за 24 февруари, но тогава съдът отложи заседанието си, тъй като банкерът не се яви, представяйки чрез защитата си болничен лист, че страда от грип.

Две седмици по-рано главният прокурор Сотир Цацаров поиска Генералният секретариат на Съвета на Европа (СЕ) и Европейският комитет по проблемите на престъпността да упражнят натиск над Сърбия за по-бързото разглеждане на искането на България за екстрадиране на Василев. Повод за искането му бе липсата на официален отговор от Белград над една година и четири месеца.

Въпреки липсата на официален отговор от сръбска страна в началото на март м.г. от Висшия съд в Белград съобщиха, че искането ни за екстрадиция е било уважено на първа инстанция. Пет дни по-късно обаче Апелативният съд в сръбската столица отмени това решение.

Междувременно в началото на декември м.г. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обяви, че са запорирани акции, имоти в България и Швейцария, банкови сметки, леки и товарни автомобили, както и картини на банкера Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролирани от семейството фирми за над 600 млн. лева.

Мярката бе одобрена по искане на комисията от Софийския градски съд като обезпечение на бъдещ иск за над 964 млн. лв. срещу Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица. Запорираното имуществото вклчваше дялове в 11 търговски дружества, акции в други седем, пари по 20 банкови сметки, четири превозни средства, 288 картини, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, пет в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево.

Освен Василев, обвиняеми по делото за източването на 206 млн. лева от КТБ са още бившите подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев, шефката на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в Централната банка Славияна Данаилова-Велева, одиторите Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, както и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред български журналисти в Брюксел, където бе на посещение, че е загрижен за развитието на делото.

Нека не коментирам Цветан Василев, нека има екстрадиционно производство, което да се развие и да приключи. Не ми е важно какво е казал Василев пред белградския съд, на тротоара. Важно ми е какво ще каже в протокола за разпит. Споделям загрижеността за развитието на делото; ще се случи това, което предписва законът, добави той по повод процесуалното искане Василев да бъде върнат в България покрай разследването за фалита на КТБ, каза Цацаров, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България