Иван Костов

Цветан Василев повече не бива да участва в банки

Атаката срещу КТБ тръгна от кръга около Доган и Пеевски, а ГЕРБ иска задълбочаване на кризата

Цветан Василев повече не бива да участва в банки

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев и никой от ръководството на банката не бива да участват повече в българското банково дело. Това заяви в събота бившият премиер и лидер на ДСБ и настоящ ръководител на Лаборатория за управление на риска към Новия български университет Иван Костов.

"Ръководството на банката и мажоритарният собственик не са били на висотата да оценят рисковете пред нея. Щом някой не може да спести криза на банката, която управлява или е негова отговорност, той не може да има лиценз", заяви Иван Костов

Преди дни той обясни, че банката може да се спаси сама от тежката ситуация, в която изпадна. В събота Костов потвърди тезата си и обясни, че семейството му има депозити в КТБ, но отказа да уточни размера им.

Бившият премиер уточни, че думите му за досегашния собственик Василев трябва да се приемат като съвет към Държавния резервен фонд на Султаната Оман, ако реши да спасява банката. 

За този вариант се заговори  в петък, след като стана ясно,че финансовият министър Петър Чобанов е разговарял по телефона с шефа на Оманския фонд Абдулсалам Ал Муршиди и го е уверил, че акционерите на КТБ ще получат възможност да осигурят ресурс за спасение на банката. И ако този вариант се окаже неуспешен, едва тогава държавата ще се намеси. Оманският фонд притежава 30% от капитала на банката.

Той обясни, че ако Оманският фонд реши да се включи в спасяването на КТБ, не може да направи това сам, а ще му е необходима пълната подкрепа на специалния надзор на БНБ, както и на Фонда за гарантиране на влоговете.

"Той трябва да махне всички акционери, такъв е законът. БНБ има право обаче да каже, че някой акционер няма да даде право да участва в разширяването на капитала", каза Костов.

Попитан дали има промяна в позицията му, след като изявите му до момента не са включвали директни критики към Цветан Василев, Иван Костов отговори: "Това означава, че разсъждавам само в понятията на категориите на риска и кризата. Който е допуснал да го овладее кризата, а не я е овладял, не заслужава да се занимава с това"

Атаката тръгна от Доган и Пеевски, желанието на ГЕРБ е кризата да се засили

Бившият лидер на ДСБ зададе и въпроса "Кой иска да ликвидира тази банка?“.

"Защото освен интересите на големите вложители, има огромно множество от институции, които живеят чрез тази банка. Нека носят отговорност тези, които са го направили и са довели до това", заяви Костов.

"Аз затова питам - кой има интерес от унищожаването на тази банка? Кой? Очевидно атаката тръгна от корпоративния кръг около Доган и Пеевски, очевидно в определен момент беше подкрепено от Управителния съвет. Не знам поради какви причини управителят на БНБ, който се изложи, четейки нещо, което накрая се оказа невярно. В един момент беше подкрепена и от действията на прокуратурата. Така че ето тези са очевидните замесени. Съдейки по реакцията на отделните политически сили, се виждаше абсолютно неадекватно поведение от страна на ГЕРБ, желание да се засили тази криза, да се превърне в обща банкова криза, за да бъде може би свалено правителството. Същото се вижда и от страна на кръга вестниците, контролирани от кръга Доган и Пеевски", коментира Костов.

По думите му не за първи път се разбива банкова система в България и не за първи път се ограбва банка чрез ликвидност.

Валутният борд е заплашен

Бившият премиер повтори и тезата си, че валутният борд е заплашен. "Аз съм от тези, които отдавна твърдят и съм имал разговори и считам, че сега вече е реална заплахата и трябва да има много бърза, много смела политика за навлизане на България в Европейската парична система. Каквото трябва да направим всички, да го направим, ако трябва и жертви да поемем, но България трябва да издържи, трябва да влезе в еврозоната и по този начин да спести този риск. По начало валутните бордове не са направени да функционират дълго време. Нашият функционира вече до границата, в която може да функционира", обясни Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България