Цветанов: Когато гласуваш за ГЕРБ - получаваш ДПС

Цветанов: Когато гласуваш за ГЕРБ - получаваш ДПС

Когато гласуваш за ГЕРБ - получаваш ДПС, предупреди лидерът на "Републиканци за България" и бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов в неделя пред бТВ. Между лидерите на двете партии има скрити договорки, поясни той.

Цветанов призна, че се е срещал с депутата от ДПС Делян Пеевски, но направи уточнението, че това е ставало само при изпълнение на служебните му задължения, отричайки да е присъствал на негов роден ден. 

Цветанов обясни също, че името на Делян Пеевски е дописвано в списъците за посещение при него в Министерския съвет, а в действителност не се е срещал толкова често от депутата. 

Той припомни, че докато беше председател на предизборния щаб на ГЕРБ, Борисов му е подарил 11 часовника, символизиращи спечелените от ГЕРБ избори. Не ги нося, защото съм суеверен, сподели той.

В същото време увери, че докато той е оглавявал изборния щаб на ГЕРБ, партията честно е печелила избори. За това свидетелствал и фактът, че останалите политически сили са признавали победата на ГЕРБ.

Сега обаче, когато вече ръководи своя партия, Цветанов предупреждава публично за евентуални манипулации на вота. Доводите му звучат така: "2019 г. и това, което се направи като явна договорка между ГЕРБ и ДПС на местните избори. На много от местата имаше преливане от гласове, сега също има подобни индикации. В Ботевград, например. Тези, които преди са работили са ДПС, сега са заявили, че ще работят за ГЕРБ". 

Цветанов заяви, че през 2018 г. е получил ултиматум от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за назначаване на определени лица от партията му в горските стопанства. "Карадайъ беше поставил тези условия и на тогавашния министър на земеделието – Порожанов. Аз не се съгласих, разбрах за тази договорка между Борисов и Доган 2017 г., след парламентарните избори", заяви политикът и уточни, че е попитал премиера Борисов за подобна договорка, но той отрекъл.

По повод предстоящите избори Цветанов разкритикува отказа на управляващите да разрешат гласуване по пощата: "За мен е важно да дадем висока избирателна активност на българските граждани, а това, което се случва в момента – преди да е стартирала кампанията има ограничаване на изборни права на български граждани, живеещи в чужбина. Невъзприемайки идеята за гласуване по пощата, това означава, че ние сме зачеркнали около 2 млн. българи".

Лидерът на "Републиканци за България" разясни и думите си, че полицейски началници в МВР защитават определени интереси: "Областният директор на МВР в Шумен винаги е появявал интерес с кого съм се срещал в града. Това, което знам е, че той, заедно с шефа на горското стопанство в Паламара, се събират с членове на ДПС, а премиерът е чест гост. Знам, че когато се правят местни избори, се привикват кандидатите". 

Цветанов съобщи, че има информация, че листите на ГЕРБ за предстоящите избори ще се редят от бившия финансов министър Владислав Горанов, но последната дума ще има Бойко Борисов.

Той прогнозира, че около 350 хил. граждани ще гласуват за "Републиканци за България" на предстоящите избори. Цветанов отхвърли идеята за възможни коалиции с ГЕРБ, "Изправи се.БГ" и "Отровното трио"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?