Цветелин Кънчев видя конспирация в ареста на Ицо Папата

Някой имал интерес да "пали фитилите" на кардарашите, за да се самоунищожат

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев-Дон Цеци, подсъдим със самопровъзгласилия се председател на Върховното мешере Христо Върбанов-Ицо Папата за изнудването на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов, видя конспирация в ареста на Папата от петък.

 

Той бе задържан заедно с дъщеря си и още един мъж по подозрение, че е сформирал и ръководил престъпна банда за рекет.

 

Според първоначалната информация на МВР нейни жертви са станали семействата на Станчо Владов, обвинен преди повече от година в поръчката на убийството на Тани Танев, както и на Любомир Илиев-Къдравия, който пък бе задържан неотдавна за подготовка на три убийства – на Олег Янев от Върховната касационна прокуратура, на самия Върбанов и на Кънчев.

 

И по двете дела Папата е сред основните свидетели на държавното обвинение, като тезата на Владов и Илиев е, че той от години се занимава с фабрикуване на дела, чрез даването на лъжливи показания, за да изнудва за пари конкурентите си. Всеизвестен факт е, че фамилиите на Върбанов и Владов са в дългогодишна вражда.

 

"Толкова много се обърках, че по едно време се питах дали наистина е арестуван. Нямам никаква информация в детайли, но почвам да имам някакво усещане, че някой наистина им пали фитилите на кардарашите, за да се самоунищожат по между си. Не ми го побира акълът, не ми го асимилира и не го вярвам, да тръгне Христо да иска пари от някого, с който е във вражда от над 30 години", коментира лаконично Цветелин Кънчев в понеделник след края на заседанието по делото си за изнудване на ген. Николов.

Самият Върбанов отказа каквито и да е коментари пред журналистите, докато бе конвоиран с белезници преди и след заседанието на Софийския градски съд (СГС). Делото бе отложено заради тежкото заболяване на третия подсъдим Димо Димитров. Оказа се, че от понеделник той започва 10-дневна химиотерапия в болницата в Павликени.

По тази причина СГС отложи процеса за 25 април, до когато трябва да бъде изискана справка за състоянието на Димитров от местната болница, от която да се установи дали той би могъл да се явява на делото след приключване на химиотерапията. Според прокуратурата тримата подсъдими са изнудвали ген. Николов за 250 000 лева, за да не огласят компромати за него.

По новото си дело Христо Върбанов пък ще отговаря за изнудване на Владов и Илиев, като по неофициална информация поискал от близките на първия 100 000 евро, за да "оттегли" свидетелите по делото за убийството на Тани Танев. По него за кратко бе задържан и Любо Къдравия, но така и не получи обвинения. В началото на тази година обаче той бе арестуван за поръчка на три покушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?