МВР в нова ромска крими сага: Папата арестуван по сигнал за рекет срещу Станчо Владов

Христо Върбанов искал 100 000 евро от потърпевшия, за да "оттегли" свидетелите по негово дело

Христо Върбанов (вляво) и Цветелин Кънчев по време на заседание по делото си за изнудване на ген. Николов. Снимка: БГНЕС

В нова ромска криминална сага се заплете МВР в петък, след като арестува самопровъзгласилия се за председател на Върховното мешере Христо Върбанов-Ицо Папата по сигнал, че е рекетирал дългогодишния си враг, също ромски барон, Станчо Владов.

 

По неофициална информация задържаният е искал 100 000 евро, за да "оттегли" свидетелите срещу Владов по делото му, добило популярност като "Килърите 2", по което потърпевшият от рекета бе показно арестуван в началото на миналата година и обвинен като поръчител на покушението над Тани Танев.

През последната година и половина Папата се превърна от подсъдим по делото за изнудване на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов в едва ли не щатен свидетел на прокуратурата по знакови дела. Той първо даде показания по мегаделото "Килърите", след като случайно бе разпознал задържания за няколко опита за убийства Георги Петков-Дачи като човека, който стрелял и срещу него през февруари 2009 г. След това Ицо Папата свидетелства и срещу Владов.

В началото на тази година пък благодарение на неговите показания зад решетките попаднаха Любомир Илиев-Къдравия и братята Георги и Васил Горанови. Тримата бяха обвинени заедно с Кирил Рашков-Цар Киро в подготовката на убийствата на Олег Янев от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Цветелин Кънчев-Дон Цеци и на самия Христо Върбанов. Къдравия бе обвинен персонално и, че подстрекавал грузинеца Константин Копреашвили да убие Папата срещу сумата от 100 000 евро.

Това разследване обаче зацикли още в началото, след като Софийският градски съд освободи от ареста братята Горанови, тъй като прие, че срещу тях не са събрани никакви уличаващи данни. Илиев обаче остана в ареста за постоянно, тъй като разследващите разполагат с показанията на няколко анонимни и явни свидетели, че той лично е поръчал на грузинеца Копреашвили да убие Ицо Папата.

Официалният мотив за убийството на Цветелин Кънчев според разследващите са негови политически разногласия с първия братовчед на Къдравия-Илия Илиев, лидер на ромската партия ДРОМ. Причината за покушението на прокурор Янев била работата му по няколко разследвания.

След арестите Върбанов и Кънчев коментираха на няколко пъти, че не виждат никаква реална причина да бъдат "поръчани" от обвиняемите, като Папата убедено обяви, че е разбрал за цялата схема от медиите. По време на съдебните заседания по искането за мерки обаче, от прокуратурата изтъкнаха, че Папата е разбрал за плановете им лично от наетия да го убие грузинец.

Досега разследванията, основаващи се на показанията на Папата срещу Станчо Владов, Къдравия и братята Горанови, не са стигнали до съда. Делото за изнудване на ген. Никола Николов срещу Върбанов и Цветелин Кънчев все още тече на първа инстанция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?