Цветлин Йовчев: МВР е действало като подизпълнител на охранителна фирма

Сн. БГНЕС

Столичната дирекция на вътрешните работи е работила като подизпълнител на частната охранителна фирма "Стронг-Ес" по договор за 10 години с клауза за автоматично удължаване с още 10 години, разказа вътрешният министър Цветлин Йовчев пред бТВ. По силата на договора патрулите на СДВР е трябвало да реагират на сигналите на частната фирма.

"За всяка реакция на сигнал МВР получава по 15 лева, а поддръжката на един патрул - четири смени с възможност за почивка, гориво, ремонт на автомобила, струва по 6000 лв.", обясни Йовчев. Той обаче не пожела да посочи кой е подписал договора с аргумента, че "този който го е сключил, може някой да му е наредил да го сключи". Вътрешният министър каза, че договорът вече е прекратен.

"Яростната съпротива срещу закриването на полицейския СОД ме накара да се разровя и стигнах до това. Проверяваме всички договори", посочи още той.

През 2012 година Mediapool изпрати искане до МВР за информация относно договорите за охрана, които министерството е сключило с частни охранителни фирми. Тогава министерството и всичките му областни дирекции, включително СДВР, отказаха да предоставят информация с аргумент, че това не е публична информация. Още тогава имаше сигнали, че някои от фирмите сключват договори с полицията и използват полицейска екипировка, за да спестяват разходи, което представлява нелоялна конкуренция.

Вицепремиерът също така разкритикува лошото управление на средствата от ЕС за бежанци през програмния период 2007-2013 г. По думите му, заради неефективно усвояване досега за следващите 7 години за България са били предвидени едва 9.6 млн. евро целево финансиране от специалните фондове на ЕС.

"Усвоени са не повече от 50% от средствата от ЕС. Бяхме трети отзад напред по усвояване. На базата на неусвоените средства трябваше да получим по-малко пари. Благодарение на предприетите действия сега получихме огромна подкрепа - обърнали сме мнението, създали сме необходимата среда”, увери Цветлин Йовчев.

Той отново коментира и инцидента от 30 ноември в дома за бежанци в Харманли.

"Няма ранени, няма хора със счупени ръце и крака, имало е бунт - незаконните са искали да излязат на свобода. Те са се опитали да попречат на останалите бежанци да се хранят. Настъпили са безредици и е дошла полиция, която се е намесила. Имаме нарушено имущество, къртили са мазилка и са я хвърляли по служителите, в следствие на това има двама полицейски служители, които са ранени", обясни министърът на вътрешните работи.

Засиленото присъствие по границата е намалила потока от хора към страната ни, каза Йовчев.

"Иначе щеше да остане един константен поток от 3000 души на месец. Много важно бе да намалим влизащите хора в страната. Успяваме да разширим капацитета и малко ни трябва да осигурим нормални условия на тези хора и да гарантираме сигурността им. Една съществена част от тях ще останат в България. Трябва да има програма за интеграция", коментира още вътрешният министър.

Той обяви, че има адреси, на които са регистриран по 100 души. "Стар проблем е. Сега обаче се проверяват адресите, на които има чужденци. Преди не можеше да се каже къде са тези хора, сега знаем къде точно е всеки един човек", заяви той.

Той разкри също, че при предишното управление на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет по-голямата част от парите са изразходвани не за създаване на условия за настаняване, а за издаване на брошури с разясняване на правата на чужденците. Министърът говори и за други странни сделки.

"Има случай с фирма - дъщерята на бившия началник на кабинета на министъра на МВР - Бойко Славчев, спечелила обществена поръчка”, каза още Йовчев и допълни, че са купувани компютри от по 6000 лева.

Като друг пример за лошо управление в миналото Йовчев даде областните дирекции. Те са били подчинени пряко на вътрешния министър, затова е липсвал хоризонтален и вертикален контрол, а това ги е превърнало във феодални владения.

"Проверете във "Фейсбук" за един бивш областен директор, който в разговор с бизнесмен го притиска. Като няма система за контрол, е възможно да стане всичко", каза министърът без да влиза в подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от България