Въпреки хода назад на главния секретар на МВР

Цветлин Йовчев не се отказва от ротацията на полицаи в София

Полицейският протест пред Трето РПУ в София. Сн.: Mediapool

Вътрешният министър Цветлин Йовчев не се е отказал от идеята да въведе ротация на патрулите в различните полицейски управления в София.

Това заяви самият той пред журналисти в Министерския съвет в понеделник, след като представи новия план на правителството за справяне с кризата покрай нелегалния имиграционен поток към България.

Той коментира още, че предстои ръководството на МВР да се запознае подробно с всички опасения на столичните полицаи, които те изразиха, след като преди пет дни бяха неприятно изненадани от министерска заповед, въвеждаща ротация между патрулите във Второ, Трето, Четвърто и Шесто РПУ.

Йовчев изрази мнението, че не се е отказал напълно от идеята за ротацията. Отговорът му бе на въпрос на Mediapool не се ли опасява, че може да предизвика същата негативна реакция сред подчинените си, предлагайки допълнителни 1400 полицаи на квотен принцип да подсилят охраната на границата с Турция.

Служителите на четирите полицейски управления в София организираха в сряда миналата седмица спонтанен протест пред Трето РПУ, след като на сутрешните си оперативки бяха накарани да подпишат новите си назначения в различни от обичайните им райони на патрулиране. По това време министър Йовчев бе на официално посещение в САЩ, което прекрати преждевременно по лични причини.

Последва светкавичната реакция на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който отиде лично при протестиращите си колеги, за да им обещае, че заповедта за ротацията ще бъде "спряна". Тъй като той няма подобни правомощия, това бе сторено впоследствие от зам.-вътрешния министър Васил Маринов с уговорката, че е съгласувано с Йовчев.

Ден по-късно Лазаров обяви след среща с финансовия министър Петър Чобанов, че вече са осигурени средствата за ваучери за храна, които преди година ексвътрешният министър Цветан Цветанов обеща на полицаите, като компенсация, че няма да им увеличи заплатите. Правителството осигури общо 14 млн. лева допълнително за МВР, предназначени за месечни купони и "други плащания", подпомагайки ръководството на МВР в опита му напълно да овладее ескалиралото напрежение сред униформените.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?