Главният секретар тушира напрежението в МВР с 8 млн. лева за ваучери

Финансовото ведомство е обещало общо 14 млн. лв. за купони за храна и "други плащания"

Светлозар Лазаров. Снимка: БГНЕС

Само два дни, след като заповед на пребиваващия по необявени причини в САЩ вътрешен министър Цветлин Йовчев за малко да взриви сериозно недоволство сред столичните полицаи, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров направи стъпка към тоталното овладяване на настроенията в системата.

"Имаме уверението на министъра на финансите, че до края на годината всички задължения към служителите на МВР по тази част ще бъдат изплатени. Парите са набавени. Това, което е обещано, не е като даденото, нали знаете. В случая ще им бъдат предоставени тези пари, които са им обещали", обяви той след среща с финансовия министър Петър Чобанов.

Става въпрос за ваучерите за храна на стойност 60 лева месечно, които предшественикът на Йовчев Цветан Цветанов, обеща на служителите на реда още през октомври м.г., като компенсация за това, че няма да им увеличи заплатите.

В началото на мандата си Йовчев коментира, че средствата за въпросните купони не само че не са били осигурени през м.г., а не са били предвидени и във ведомствения бюджет за 2013 г., намеквайки, че ангажиментът на Цветанов е бил чисто популистки.

"Това са финансови средства, ваучери за храна, които се дават на колегите, които имат извънредно специфични условия на труд. Така че ние продължаваме да изпълняваме ангажиментите си", подчерта в петък главсекът на МВР, който успя да се справи бързо със спонтанния полицейски протест в сряда, предизвикан от изненадваща заповед за ротация на патрулите в четири РПУ-та в София.

Лазаров обаче не пожела да уточни каква сума му е била обещана от министър Чобанов, нито откъде са заделени въпросните средства. Каза единствено каза, че парите ще бъдат преведени на полицаите поетапно в следващите два месеца.

От финансовото ведомство коментираха пред Mediapool, че става въпрос за общо 14 млн. лева, като 8 от тях ще бъдат предназначени за ваучери за храна, а останалите 6 млн. лева. - за "други плащания на МВР". От министерството на Чобанов също не уточниха откъде са дошли тези средства.

Другата основна тема на разговора между Лазаров и финансовия министър е била борбата с контрабандата. Главсекът на МВР обяви, че се планира закупуването на нови скенери, които да бъдат монтирани по граничните ни пунктове, за да може да се проверяват и големите камиони и ТИР-ове, без да се отклоняват от движението.

"Ще се работи за усилване на контрола по вътрешните граници със страните, които са от Европейския съюз, защото имаме крещящи случаи на ощетяване на бюджета. Паралелно с това ще усилим присъствието на камерите, които да документират съответните проверки, за да е ясно всичко", коментира още той.

Идеята на ръководствата на двете министерства е да засилят техническия контрол, а съвместните екипи да продължат да действат, както и досега.

"Анализът показва, че с влизането на страната в Европейския съюз сякаш не е направен достатъчно задълбочен анализ от гледна точка осигуряването на фиска точно при вътрешно-общностните доставки, тъй като огромните злоупотреби и с ДДС, и с неплащане на акциз, на практика са осъществени там", разясни логиката на идеята Светлозар Лазаров. Борбата с контрабандата е сред обявените основни приоритети на правителството, както бе и при управлението на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?