"В резултат на несъстоялите се преговори"

Полицаите организират двудневен протест за по-високи заплати

Ръководството на МВР вика всички синдикати на Съвет за социално партньорство

Снимка: БГНЕС

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изпълни ултиматума си към ръководството на министерството от края на август и в сряда обяви, че организира двудневен протест за по-високи заплати на 23 и 24 септември.

Основните искания на СФСМВР са повишаване на месечното възнаграждение на колегите им с 25%, премахване на забраната полицаите да получават и странични доходи, допълнителни законови промени във връзка с физическата неприкосновеност на униформените и ограничаване на извънредния труд.

"Подготовката на протестните действия е в резултат на несъстоялите се преговори и демонстрираната до момента липса на каквото и да е желание от страна на МВР да обсъди по същество възможностите за удовлетворяване исканията на федерацията", се уточнява в съобщение до медиите.

След като на 20 август заявиха готовността си да протестират, два дни по-късно синдикалистите бяха приети от зам.-министър Димитър Георгиев. На срещата обаче не били обсъдени евентуални възможности за изпълнение на исканията им, а само форматът, в който ще бъдат водени преговорите с ръководството на МВР. Въпреки че за началото на септември бе договорена нова среща, вече с участието на другия зам.-министър Веселин Вучков и представител на финансовото министерство, такава така и не се състоя.

"Въпреки постигнатото принципно съгласие между МВР и СФСМВР, че исканията на федерацията са основателни, представителите на силовото министерство не показаха по никакъв начин, че имат намерение да проведат реални преговори със синдикалистите. Именно демонстрираното в продължение на месец и половина пренебрежение от страна на МВР и неглижирането на основателните искания на Федерацията са причина за подготовката на протести", добавят от синдиката и допълват, че за пореден път ще бъдат подкрепени от организацията на служителите в затворите.

Зам.-министър Димитър Георгиев коментира в сряда пред Mediapool, че след 22 август не е имало повече срещи, тъй като поставените въпроси засягат цялата система и е било необходимо да се осигури и присъствието на останалите профсъюзи.

В момента в МВР има общо 4 полицейски синдиката, два от които са предвождани от бившите лидери на федерацията – Иван Павлов и Галентин Грозев. Четвъртата организация е най-старата и най-компрометираната – Националният полицейски синдикат. В министерството има и организации на пожарникарите и на служителите в гражданската администрация.

По тази причина Георгиев е уведомил синдикалистите, че на 17 септември свиква Съвет за социално партньорство, в който да вземат участие всички представители на служителите в министерството. По думите му обаче, заседанието се провалило, тъй като някои от организациите не можели да участват на тази дата. Така срещата била отложена за края на месеца.

Според зам.-министъра ръководството на МВР няма какво да коментира с федерацията, преди да бъдат чути мненията и на останалите им колеги, тъй като някои от тях изобщо не били съгласни с подхода на най-големия синдикат, в който членуват над 7000 души. За момента единствено организацията на Галентин Грозев заяви, че също настоява за по-високи заплати на полицаите.

Междувременно министърът на отбраната Аню Ангелов нееднократно даде гласност на намеренията си за повишаване на заплатите на военнослужещите и "надграждане на социалната политика".

Финансовият министър Симеон Дянков засега поддържа позицията, че е готов да обсъжда вдигане на заплатите в силовия сектор само срещу премахване на социалните привилегии на служителите в МВР и МО. Това очаквано предизвика остри коментари от двете ведомства, като Аню Ангелов коментира, че ако се отнемат "компенсациите" за военните, то те трябва да получат същите права като държавните служители и да имат право да стачкуват и да членуват в партии. Освен това Ангелов каза, че не знае какво влияние би имало за Фонд "Работна заплата", ако отпуските станат 20, а не 40 дни, тъй като те така или иначе са платени.

Публична реакция от вътрешния министър Цветан Цветанов така и не последва, но от синдикалната федерация на полицаите обявиха, че на Дянков му липсват "базисни знания за разграничаване на съдържателно ниво на понятията "привилегии", "преференции" и "компенсации", като иронично предложиха на министъра да се откажат от всичките си компенсации в замяна на разрешение да организират национална стачка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?