Дянков: Ако в МВР искат по-високи заплати, да се откажат от привилегиите си

Задава се напрежение между министрите около бюджета за догодина

Симеон Дянков

Ако служителите на МВР искат увеличение на заплатите, то те трябва да се впишат във всички норми на останалите служители в бюджетния сектор, каза във вторник пред Нова телевизия вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Той изброи какви привилегии ползвали служители на МВР: годишен отпуск 45 дни, пенсиониране на 52 години и при излизане в пенсия получаване до 24 брутни заплати накуп.

"Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите", заяви Дянков и добави, че през есента му предстоят "интересни разговори по темата".

Коментарът на финансовия министър бе в отговор на вчерашното искане на Синдикалната федерация на служителите в МВР. От федерацията поискаха увеличаване на заплатите в министерството с 25% и заплашиха да отстояват искането си с протести.

"Няма резон в това", отговори във вторник Дянков. И посочи, че в момента средната заплата за всички 48 000 служители на МВР е 1004 лева, което е почти на равнището в Министерството на финансите, "където всички работещи са с висше образование".

"Ако увеличим заплатите с 25%, средната ще стане 1280 лева и МВР ще е второто най-добре платено министерство, а не мисля, че това е редно", отбеляза министърът.

Той предупреди, че може следващата година да отнеме на полицаите привилегиите.

Въпросът за специалните условия за полицаи и военни се повдига традиционно всяка година, но униформените или под пагон служители защитават яростно "компенсациите" за тежкия си труд и ограниченията, които им налагала професията.

"Така че отсега мога да им кажа - 25 процента няма да получат в никакъв случай. Но другото нещо, което е важно и смятам да го вкарам в разговора за бюджет 2013 година, да кажем. . . освен че получават хиляда и четири лева средно, те имат и най-дългите, понеже са по отделен закон, имат най-дългите отпуски. Всички ние получаваме по 20 плюс 5 дни, 25 дни, те получават 45 дни. Ние се пенсионираме на 63 години, те се пенсионират на 52 години", бе коментарът на Дянков пред Нова ТВ.

Поставянето на въпроса обаче със сигурност ще доведе до сблъсъка му със силовия вицепремиер Цветан Цветанов и с военния министър Аню Ангелов. Каквото и да е орязване на привилегиите в двете силови министерства ще доведе до срив в авторитета на двамата министри.

Твърдата позиция на Дянков срещу увеличаването на заплатите в МВР може да доведе и до обтягане на отношенията в кабинета по друга линия. Военното министерство вече обяви, че ще вдига заплатите в началото на следващата изборна година, но все още не е представило никакви реални разчети в какви граници може да стане това.

МО продължава да е от министерствата с най-много дългове, като преди ден Министерският съвет обяви, че смята да отпусне целево средства за погасяване на част от задълженията на Военна болница.

МВР също поиска допълнително средства от бюджета.

 

Миналата година Дянков не позволи Аню Ангелов да раздаде бонуси във ведомството, въпреки че по-рано военният министър бе обещал това на служителите си. Парите обаче отидоха за покриване на дългове, което доведе до масово недоволство сред военните. Не е изключено при отказ на Дянков да отпусне пари за по-големи заплати на военните недоволството да се повтори и през изборната 2013 година. Вдигането на заплатите на военните, без това да стане в МВР, ще доведе до засилване на напрежението сред полицаите.

За разлика от униформените обаче чиновниците се зарадваха на малко повече пари.

От началото на този месец държавните ведомства трябваше да увеличат заплатите средно с 20% с пари от икономии, както и от такси, глоби и концесионни възнаграждения. С новия модел на заплащане в държавната администрация раздаването на тези средства под формата на бонуси отпадна и беше въведено заплащане от 70% твърда заплата и до 30% бонуси при добре свършена работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България