Хиляда полицаи занесоха пица без зеленчуци пред финансовото министерство

Синдикален лидер отстъпи на Дянков и Цветанов правото си на служебно погребение

Сн. БГНЕС

Пица без зеленчуци занесоха протестиращите около 1000 полицаи пред Министерство на финансите в София по време на поредния си протест с искена за по-високи заплати. Пицата е наречена на името на финансовия министър Дянков, който на времето сравни бюджета на държавата в кризата с „постна пица”.

Протестът започна в градинката до МВР, продължи с шествие до финансовото министерство и обратно в градинката. Протестищите за пореден път изложиха исканията си за по-добри условия на труд. Към тях се присъединиха и надзирателите от затворите в страната и митнически служители.

Шефът на полицейския синдикат Валентин Попов заяви, че досега до премиера са написани над 70 писма от февруари до днес. На нито едно от тях обаче синдикатите не са получили отговор. Два пъти са уведомили и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за протеста днес.

Заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Борислав Мазнев декларира, че се отказва от правото си на служебно погребение, което му се полага по закон. В декларация, която той заяви, че ще депозира в МВР и МФ, Мазнев заявява, че отстъпва правата си на министрите Дянков и Цветанов, като уточни, че декларацията е в сила до края на мандата им.

Декларацията му е отговор на условието, поставено от финансовия министър Симеон Дянков за повишаване на полицейските заплати – отказ от привилегиите.

Пред протестиращите Мазнев заяви, че човекът, който най-много е обвинявал служителите на МВР, днес не е в страната. Полицаят обясни, че от икономиите, които МВР прави от неплащане на извънредния труд на служителите, годишно в държавата влизат 30 млн. лв. Той призова управляващите да не забравят, че предстои зима, която по нищо няма да се отличава от тази през 1997 г., и служителите на МВР ще трябва "с телата си да пазят народните представители от протестиращите".

Привилегии имат висшето ръководство на Министерството на финансите, които си раздават премии колкото нашите годишни заплати. Привилегии са премиите, които г-н Дянков раздава в размер на 40 000 – 50 000 лева на неговите служители. Привилегии, според него, били и отпуските, които ни се полагат, защото Министерството на вътрешните работи не може да ни плати извънредния труд, който полагаме, а 12-те дни, които не могат да ни платят, ги дават като отпуск, заяви още Мазнев, цитиран от „Фокус”.

В протеста се включиха служители на МВР от София, Кюстендил, Разград, Варна, Червен бряг, Панагюрище, Пазарджик, Плевен, Исперих, Нови пазар, Мадан и други градове.

Председателят на Синдикалната федерация на митническите служители Стефан Стефанов публично връчи контролния си талон на Валентин Попов и обяви, че подава оставка с думите: "Хвърлям оставката си от тази трибуна. Ако искат – да дойдат да я вземат". "Колеги, вече положението е нетърпимо. Добре, че Дянков го няма, че ще му счупя главата. Ако искате, ме арестувайте", каза още Стефанов, цитиран от "Фокус".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?