Тунизиец е ръководил атентатите в Мадрид

Испанските власти издирват тунизиец, който е идентифициран като ръководител и координатор на бомбените атентати в Мадрид на 11 март.

Съдебните власти са издали международни заповеди за арест на общо шестима предполагаеми членове на терористичната група, а снимки на издирваните - тунизиеца Сархан бин Абделмаджид Факхет и петима мароканци - са публикувани в днешни мадридски вестници.

Според в. Ел Паис шестимата са се укривали известно време след атентатите и е възможно да са напуснали вече страната.

Съдията Хуан дел Олмо заяви, че въз основа на веществени доказателства следствието е идентифицирало тунизиеца Сархан бин Абделмаджид Факхет като ръководител и координатор на лицата, участвали в подготовката и извършването на атентатите.

Другите петима издирвани са Джамал Ахмидан, Саид Берай, Абденаби Куняа, Мохамед Улад Акша и брат му Рашид Улад Акша - всичките мароканци.

Източници от специалните служби съобщиха, че според тях основното финансиране на атентатите от 11 март е дошло от наркотрафик.

В заповедта за арест на Сархан бин Абделмаджид Факхет, известен още като Ел Тунезино ( Тунизиеца), пише, че той е започнал да агитира за джихад (свещена война) в Мадрид в средата на 2003 г., а може би и по-рано.

Мароканецът Джамал Ахмидан също е издирван като заподозрян ръководител на групата.

Останалите четирима мароканци се предполага, че са членове на групата, поставила във влаковете раниците с бомби, предаде Би Би Си.

Тринайсет бомби бяха оставени в 4 препълнени пътнически влака на 11 март сутринта, в резултат на което 191 души загинаха, а най-малко 1800 бяха ранени.

Вътрешният министър Анхел Асебес посочи, че основните подозрения падат върху Мароканската ислямска бойна трупа, но без да е изключено участието и на други терористични организации.

Испанските служби за сигурност смятат, че наркотрафикът е имал значителна роля във финансирането на атентатите, както и в установяването на контактите между главните действащи лица.

Според публикации в медиите Джамал Ахмидан, за когото се твърди, че е свързан с Ал Каида, първоначално е бил обучаван от радикални мюсюлмани, докато излежавал присъда в Мароко за трафик на дрога.

Испанската полиция досега е задържала 19 души във връзка с атентатите, сред които 11 мароканци, двама индийци, двама испанци и трима сирийци.

Срещу 14 са повдигнати предварителни обвинения за масово убийство или съучастие в убийство или за принадлежност към терористична група.

Споделяне

Още от Свят