Туроператорите ще се учат на мерки срещу атентати

Отливът на израелски летовници вече се преодолявал, Добрев ги успокоява на място

Туроператорите ще се учат на мерки срещу атентати

Туроператорите у нас, които приемат чужди туристи, трябва да преминат допълнително обучение, за да разпознават потенциални терористи и да могат да предотвратяват евентуални атентати, а на българските летища ще се предприемат нови мерки за сигурността на посетителите на страната. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНР във вторник. От предишния ден той е на двудневно посещение в Израел, където на място успокоява туристите след атентата в Бургас, при който бяха убити петима израелци.

В десетината дни след взрива на морското ни летище са били спрели напълно резервациите от израелски туристи за български почивки, каза още Добрев. След визитата на израелския министър на туризма Стас Мисежников и сегашното посещение на Добрев в Израел обаче отливът се преодолявал.

 

"Записванията пак са започнали, което е важно за нас, и то с добра скорост, с добро количество. Надяваме се с тези мерки, които предприемаме, да не го загубим този пазар, но да не почувстваме спад на този пазар", заяви министърът на икономиката.

 

Миналата година у нас са били 138 хил. израелски туристи и дори 10-15 процента спад на техния брой означава десетки хиляди по-малко туристи, коментира той, но в същото време отбеляза, че освободените от израелците резервации са били заети от други държави.

 

"Това са традиционните ни пазари - Русия, Германия, Полша. Между другото, на пазарите от бившия соцлагер виждаме много голям ръст тази година. Ръстът на руския пазар е над 30 процента, има много висок ръст в Украйна например, около 47 процента до края на юни. Беларус по същия начин, дори над 50 процента в Беларус. Така че като цяло наблюдаваме ръст на тези пазари и лек спад на пазарите от Европейския съюз може би заради все още тежката икономическа ситуация в Европейския съюз", посочи Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?