Турският главен прокурор води разговори на най-високо равнище у нас

Турция може да разследва и конфискува имущество на фирми, подпомагащи тероризма

Турският главен прокурор води разговори на най-високо равнище у нас

Противодействието срещу тероризма, контрабандата и трафика на оръжие и наркотици са основните теми, които главният прокурор на Турция Мехмед Акарджа е обсъдил в София с българския си колега Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев. Той имаше срещи и с министрите на вътрешните работи и на правосъдието Румяна Бъчварова и Екатерина Захариева.

Двудневното посещение на Мехмед Акарджа започна във вторник и премина при изключителни мерки за сигурност и без изявления пред медиите.

В края на деня бе публикувано официално съобщение на българската прокуратура.

То започва с цитат на турския главен прокурор: "Тероризмът няма религия, етнос и пол. Няма религия, която да допуска провеждането на терористични актове. Трябва да прекъснем финансирането му. Турската държава води решителна борба с тези явления от 40 години.“

В състава на делегацията на Мехмед Акарджа са включени върховни прокурори – ръководители на отделите за борба с тероризма и противодействие на трафика на оръжие и наркотици.

В официалното съобщение не се споменава нищо по актуалните въпроси, свързани с обвиненията на турските власти към "Булгартабак" за контрабанда на цигари в Турция, с печалбите от която се финансирала кюрдската партия ПКК. Тя е обявена за терористична в Турция и основна мишена на президента Ердоган. Няма и дума за друг висящ въпрос – наложената през февруари забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция, като за последния турски проправителствени медии писаха, че стои зад контрабандата на български цигари в Турция.

Не е ясно дали тези теми са били обсъждани по време на срещите на турския главен прокурор в София.

"По отношение на антитерористичната законодателната рамка, г-н Акарджа заяви, че турското законодателство допуска да бъдат разследвани и юридически лица. Ако се установи, че такова лице, включително и търговска фирма, участва или подпомага терористична дейност, нейното имущество може да се конфискува в полза на държавата", се казва в съобщението.

По-нататък се казва, че "г-н Акарджа подкрепи изцяло предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за по-тясно взаимодействие между българската и турската прокуратури срещу тероризма, контрабандата и трафика на оръжие и наркотици."

"Главният прокурор и българските правоохранителни органи са добри приятели и отлични и предвидими партньори“, подчерта главният прокурор на Република Турция.

Това е втора среща между Акарджа и Цацаров за последните шест месеца. През септември м.г. българският главен прокурор бе в Анкара, където бе приет и от президента Реджеп Ердоган.

"След събитията в Сирия, Турция стана обект на бежанска вълна – ние подслоняваме бежанците, осигуряваме им медицинска грижа и образование. Днес на територията ни има близо 3 млн. бежанци, за които турската държава се грижи. На близо 30 000 лица е наложена забрана да влизат в Република Турция, поради налични данни за съпричастност към терористични организации. Отделно от това, 3500 лица са експулсирани от наша територия, по същите причини, като най-често те под формални предлози са правили опити да се присъединят като чуждестранни бойци в Сирия“, посочи още турският главен прокурор.


"Основен акцент на срещата между премиера Бойко Борисов и г-н Акарджа беше противодействието на тероризма. Участниците в разговорите се обединиха върху тезата, че общите усилия между държавите са единственото ефективно противодействие на терористичните заплахи. Министър-председателят подчерта, че страната ни полага огромни усилия да противодейства на бежанския поток и трафика на хора. По думите му, е необходимо задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби като част от мерките срещу тероризма и миграционния поток", се казва в съобщението.


"В хода на разговорите стана ясно, че Република Турция оптимизира структурата на съдилищата и прокуратурите си, като част от провежданата съдебна реформа. От 20 юли т.г. в страната започват да действат Апелативните прокуратури и съдилища. Ще бъдат назначени 1054 съдии и прокурори, като 77 от тях са прокурори от Върховната прокуратура, а 164 – от Върховния съд на Турция."

На срещата си с вътрешния министър Румяна Бъчварова е обсъдено подписването на Споразумение за реадмисия, което ще регулира бежанските потоци през общата ни граница.
Установяване и съкращаване на времевите стандарти за провеждането на процесите пред всяка инстанция, беше сред темите за разговор с правосъдния министър Екатерина Захариева.

"Ние, в България, високо ценим работата на нашия главен прокурор и сътрудничеството между българската и турската прокуратури", е казал президентът Росен Плевнелиев пред турската делегация, цитиран в съобщението на прокуратурата. "Единствено заедно, със съседите си, можем да противодействаме на терористичните заплахи. Противодействието на контрабандата и имиграцията беше сред основните теми. Силен антитерористичен закон, силно сътрудничество между службите, действия и резултати,– това е ефикасната формула за борба с тероризма", заяви Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?