Турският премиер с "последно предупреждение" към протестиращите

Даде им срок от 24 часа да приключат демонстрациите

Турският премиер с  "последно предупреждение" към протестиращите

Турския премиер Реджеп Тайип Ердоган отправи "последно предупреждение" към протестиращите да напуснат парка Гези в Истанбул, който е център на антиправителствените демонстрации.

"Търпението ни е изчерпано. Отправям предупреждение за последен път. Майки, бащи, моля изтеглете децата си оттам. Не можем да чакаме повече, защото парк Гези не принадлежи на окупационните сили, а на хората", заяви Ердоган.

Премиерът призова протестиращите природозащитници да се оттеглят и полицията да може да изчисти мястото от "незаконни организации".

"Не ни натъжавайте повече, позволете ни да изчистим парк Гези и да го върнем на полагащите му се собственици..., хората на Истанбул", каза още Ердоган по време на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

След като в сряда вечерта Ердоган за пръв път се срещна с представители на протестиращите, турски медии съобщиха, че е дал на вътрешния министър Муамер Гюлер срок от 24 часа да приключи протестите.

В същото време като първа отстъпка на властите заместник-председателят на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик каза, че правителството е готово на референдум за плановете за преустройство на парка Гези, които запалиха искрата на протестите.

Протестиращите обаче отхвърлиха предложението, като от основната организация, координираща протестиращите, "Солидарност Таксим", обявиха, че провеждането на референдум няма да е законно, тъй като според турското право това само в рамките на конституционни реформи.

"Организира ли се референдум за това дали трябва да лекуваме или не пациент, болен от рак?", заяви още Тайфун Кахраман от "Солидарност Таксим".

Освен промяна на проекта за парка, протестиращите искат правителството да накаже и отговорните за бруталните действия на полицията.

"Смятаме, че е жизненоважно паркът "Гези" да бъде запазен като парк, насилието да спре и онези, които са отговорни за насилието, да бъдат разследвани," заяви за Ройтерс архитект, който бе в делегацията, срещнала се по-рано вчера с премиера.

Нощта срещу четвъртък премина спокойно, а през деня стотици антиправителствени демонстранти скандираха и пяха на емблематичния площад "Таксим", въпреки нареждането да се разотидат.

Само 24 часа по-рано полицията смаза със сила протестиращите и ги изтласка от площада.

В четвъртък стана ясно, че още един човек е починал, след като е пострадал при протестите. Това е четвъртата жертва сред демонстрантите, след инцидент по време на протестите почина и един полицай.

26-годишният Етер Сарисулук, който беше с опасност за живота от няколко дни, е починал. Предполага се, че младежът е бил улучен от снаряд със сълзотворен газ на 1 юни.

Ранени са повече от 5000 души.

 

В четвъртък европейските депутати приеха резолюция, в която посочват, че са дълбоко притеснени от непропорционалната и прекомерна употреба на сила от страна на турската полиция срещу мирните и законни демонстрации в истанбулския парк "Гези".

 

Турският външен министър Ахмет Давутоглу обаче опредеили като "неприемлива" резолюцията и заяви, че Турция е "първокласна демокрация" и няма нужда да бъде поучавана от никого.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят