Турският Съвет за национална сигурност даде пълномощия на правителството да се готви за война

След вчерашното си кризисно заседание под председателството на президента Ахмет Недждет Сезер влиятелният турски Съвет за национална сигурност даде пълномощия на правителството да се готви за война.

Консултациите по най-критичните за страната теми - Ирак и Кипър - продължиха повече от шест часа, след което Съветът излезе с обширно изявление, в което, както пише днес в. Хюрриет, препоръчва на правителството да получи разрешение от парламента да изпрати войници в Северен Ирак и да приеме чуждестранни военни части на турска територия.

Предвижда се двата въпроса да бъдат включени в един текст, за да бъдат обсъдени и гласувани едновременно, с което да бъдат парирана съпротивата на опонентите. Днес обаче турският външен министър Яшар Якъш заяви, че правителството няма непосредствени планове да поиска от парламента разрешение за ползването на турски военни бази от страна на САЩ, предаде Ройтерс.

Според наблюдателите правителството ще изчака до 14 февруари, когато в Съвета за сигурност на ООН ще бъдат представени докладите на оръжейните инспектори в Ирак. Парламентът вероятно ще се събере на заседание непосредствено след 17 февруари, когато в Турция свършва дългата ваканция за празника Курбан Байрам. В. Радикал пише, че Турция ще окаже активна подкрепа на САЩ при евентуална война срещу Ирак.

Вестникът съобщава, че Турция ще влезе със значителна военна сила в Северен Ирак, а 80 хиляди американски войници ще преминат на иракска територия през Турция. Турските военни части ще държат контрола над територия от 30-40 км, главно около петролните залежи в Мосул и Киркук, за да предотвратят навлизането на кюрдски сепаратисти в тези райони. По същата тема Миллиет пише, че ако Турция бъде нападната, ще отговори с военна сила.

Турската жандармерия ще бъде прехвърлена към Северен Ирак, а Седма жандармерийска армия от окръг Ван ще контролира бежанските лагери, разположени в Северен Ирак, за да спре евентуален бежански поток към турската граница. Кипърският въпрос бе друга важна за Турция тема, която бе разгледана на вчерашното заседания на Съвета за национална сигурност.

По този повод в. Хюрриет пише, че след като е обсъдил конфликта между председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган и лидера на кипърските турци Рауф Денкташ, Съветът е оказал пълна подкрепа на Денкташ в позицията му по кипърския проблем.

По разпореждане на щаба на сухопътните войски на Турция в състава на Втора армия, която е разположена по границата с Ирак, са изпратени 800 военнослужещи от мотострелковата дивизия, базирана в Галиполи, в европейската част на страната, съобщава днес турският вестник Хюриет.

Частта се състои от танкисти, артилеристи и зенитчици. Те ще бъдат разположени в Силопи, Мардин и Шанлъурфа. Според вестника военнослужещите, прехвърлени в югоизточната част на Турция, ще бъдат изпратени в Северен Ирак, където ще бъде създадена буферна зона.

В Диарбекир с товарни влакове пристигат оръжие и боеприпаси за Втора армия, които се товарят на камиони и се изпращат на границата с Ирак, съобщава Хюриет.

Турция е поискала от НАТО да изпрати самолети за ранно предупреждение АУАКС и системи за противоракетна отбрана Пейтриът в защита на страната при евентуален военен конфликт с Ирак, съобщил турският външен министър Яшар Якъш, цитиран от турския вестник Радикал. Искането било отправено чрез турското представителство в централата на НАТО в Брюксел, пише Радикал.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?