Турция и Русия създават съвместен център, който ще следи примирието в Нагорни Карабах

Президентите на Турция и Русия Ердоган и Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще присъства на място заедно с Русия, за да наблюдава изпълнението на споразумението за примирие в Нагорни Карабах, предаде турската частна телевизия НТВ.

Президентът заяви това в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в сряда.

"Турция ще бъде в района заедно с Русия, за да контролира споразумението за Нагорни Карабах. Съответният меморандум беше подписан тази сутрин", съобщи той.

По думите на турския президент съвместният турско-руски център, който ще отговаря за мониторинга на примирието, ще работи в "териториите на Азербайджан, освободени от окупацията". Центърът ще прилага всички нужни мерки, за да предотврати нарушаване на примирието в Нагорни Карабах, добави той.

"По този начин официално и практически ще бъде прекратена 28-годишната окупация на азербайджански земи и в Карабах", каза Ердоган.

Турският президент заяви още, че ще бъде осъществена транспортна връзка и ще бъде изграден път между Азербайджан и Нахичеванската автономна република.

"Нашето желание е подобен процес да започне и в Сирия", каза още Ердоган, но по думите му "първо режимът и терористичните организации трябва да бъдат отстранени".

"Готови сме да работим тясно за възстановяването на Сирия със силите, които са активни в района, преди всичко Русия", добави лидерът на Турция.

Вчера президентът на Азербайджан Илхам Алиев подчерта пред турска делегация в Баку, че Азербайджан винаги е изтъквал равнопоставената роля на Турция като посредник в конфликта в Нагорни Карабах. В делегацията присъстваха външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът на отбраната Хулуси Акар, командващият сухопътните сили Юмит Дюндар и ръководителят на националната разузнавателна организация МИТ Хакан Фидан.

"През всичките тези 44 дни винаги сме чувствали подкрепата на братска Турция - целият народ на Азербайджан също", подчерта Алиев.

Първите руски миротворци бяха разположени днес в зоната на конфликта, предаде Франс прес, като се позова на генерал Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация.

Те са поели контрол върху Лачинския коридор - стратегически планински проход, през който минава най-късият път от Нагорни Карабах до Армения.

Функциите на руските миротворци, включително евентуалното охраняване на културни и религиозни обекти, още не са уточнени, каза пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Песков призна, че спирането на военните действия е било трудна задача. "Това е сложен процес", ограничи се да каже той, в отговор на въпрос какво е убедило Азербайджан да приеме споразумението.

Прессекретарят на Путин заяви, че желанието на Турция, която поддържа твърдо Азербайджан, да създаде свой мониторингов център в Нагорни Карабах, се разминава с позицията на Русия. Центърът трябва да бъде разположен на азербайджанска територия извън Нагорни Карабах", уточни той.

Песков каза това в коментар на изявлението на турското президентство, че се планира местоположението на мониторинговия център да бъде в район, превзет от Азербайджан след избухването на военните действия в края на септември.

Нагорни Карабах е населена преобладаващо с арменци азербайджанска област, която се отцепва след кръвопролитен конфликт в началото на 90-не години на миналия век, в който биват убити около 30 хиляди души. Избухналите на 27 септември сражения са най-смъртоносните от края на войната преди близо 30 години. Миналия месец Путин съобщи за около 5 хиляди убити.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят