Арести в Армения след протест срещу споразумението за Нагорни Карабах

Арести в Армения след протест срещу споразумението за Нагорни Карабах

Няколко десетки арменски опозиционери бяха задържани днес при протест в центъра на столицата Ереван срещу споразумението с Азербайджан за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.

На този фон първите руски миротворци бяха разположени в зоната на конфликта.

Седемнайсет арменски политически партии свикаха митинга на централния площад "Свобода" в Ереван с искане на оставката на премиера Никол Пашинян, който подписа в понеделник съвместно изявление с азербайджанския президент Илхам Алиев и руския му колега Владимир Путин за спиране на боевете. То предвижда арменските и азербайджанските сили да останат на позициите, които заемат, и в оспорваната планинска област да бъде разположен руски миротворчески контингент.

Полицията влезе в сблъсъци с демонстрантите, според които споразумението е равнозначно на капитулация.

Франс прес отбелязва, че сред задържаните е лидерът на партия "Процъфтяваща Армения" Гагик Царукян.

По оценка на агенцията в протеста участват около хиляда души. Демонстрацията е забранена по силата на въведеното в страната военно положение.

Самият Пашинян увери, че не е имал избор и се е съгласил да подпише изявлението по съвет на военното командване, според което пълното поражение на арменските сили е било въпрос на няколко дни.

Днес началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Армения генерал-полковник Оник Гаспарян каза, че премиерът е взел решението по негово предложение, "а също отчитайки резултатите от всестранна оценка на ситуацията". "Това решение бе крайно необходимо", подчерта Гаспарян.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят