Турция ни предложи двустранна сделка за мигрантите

МВР обяви акция срещу засиления двойно наплив по границата

Турция ни предложи двустранна сделка за мигрантите

Два дни след като България върна на турските власти издирвания в страната за връзки с Фетхуллах Гюлен турски гражданин Абдуллах Бююк, Турция е предложила на страната ни двустранен механизъм за сътрудничество по мигрантския проблем.

Това е станало в телефонен разговор между премиерите Бинали Йълдъръм и Бойко Борисов, съобщи БТА, цитирайки пресслужбата на турския премиер.

От българската правителствена пресслужба потвърдиха пред Mediapool, че в петък действително е проведен разговор между двамата премиери, но казаха, че не могат да дадат повече подробности. Междувременно МВР обяви, че започва полицейска акция срещу засиления наплив на мигранти по границата. Броят на опитите за нелегално преминаване от началото на август е скочил двойно спрямо миналия месец.

Според БГНЕС разговорът е проведен по инициатива на турската страна, като поводът е бил предаването на Бююк. Според Анкара той е финансистът на организацията ФЕТО на Гюлен, която бе обвинена от турските власти за организатор на преврата на 15 юли.

В петък премиерът Бойко Борисов даде пространно интервю, в което свърза предаването на Бююк от МВР на Анкара с опасността България да бъде залята от бежанци през турската граница. В прав текст обаче Борисов категорично отрече да има сделка между България и Турция по мигрантския проблем.

В същото време министър-председателят заяви, че голямата му цел е Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа, част от които настояват за скъсване на споразумението между Турция и ЕС за мигрантите, което Анкара и без това не изпълнява.

Бююк щял да бъде съден справедливо

В телефонния си разговор с Бойко Борисов турският премиер е уверил, че "експулсираните от България членове на организацията на Гюлен ФЕТО ще бъдат съдени от турската държава според принципите на правото и справедливостта".

"Вярвам,че експулсирането от България представлява един добър пример за другите страни сред нашите приятели и партньори", заявил Йълдъръм, цитиран от БТА.

Той подчертал, че турската страна със задоволство е посрещнала изразената от българското правителство позиция на подкрепа на неговото правителство срещу опита за преврат от 15 юли .

"Приоритет за нашата страна е изпълнението на споразумението за мигрантите, сключено с ЕС и на визовата либерализация. Но докато се стигне до изпълнението на този етап, предлагам нашите две страни, които са с обща граница, да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество по този въпрос",заявил Йълдъръм.

Това предложение било прието от страна на Борисов. Двамата премиери изразили обща позиция, че един подобен механизъм няма да означава отмяна на споразумението с ЕС за мигрантите.

Заради случая "Бююк" министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова разпореди проверки в Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Миграция" на МВР, след като премиерът Борисов призна, че вътрешното министерство е действало "на ръба на закона".

Множество правозащитници разкритикуваха действията на МВР, а омбудсманът Мая Манолова заяви, че незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране на Абдуллах Бююк го лишава от правото му на съдебна защита и противоречи на българското и европейското право.

МВР започва акция срещу мигрантите

Започва специализирана полицейска акция по българо-турската граница заради засиления мигрантски натиск от началото на август.

Това обяви в Бургас главният секретар на МВР гл. Комисар Георги Костов. Заедно с него в морския град пристигнаха и шефовете на "Гранична" и "Национална полиция" Антонио Ангелов и Христо Терзийски, предаде БТА.

От началото на август има 1858 опита за нелегално преминавана на българо-турскита граница, а от началото на годината опитите са над 30 000.

Ще се засилят полицейските проверки по пътищата в област Бургас. Фокусът ще е върху микробуси и ванове, с които може да се превозват мигранти, съобщи Костов. Ще бъдат поставени КПП-та на основните пътни артерии. Подсилена е и охраната на границата.

В сравнение с юли през август опитите за незаконно преминаване на българо-турската ни граница са се увеличили двойно, като от средно 100 на денонощие опитите са се увеличили до около 200.

Само в петък има регистрирани опити на 11 групи от общо около 220 мъже и жени да преминат границата. Те обаче са били заловени на територията на Малко Търново, Граматиково и Резово.

От началото на годината досега в центровете от затворен тип са настанени 1350 чужденци, които престояват там две седмици.

За подсилване на охраната на границата 200 души от ФРОНТЕКС ще пристигнат до края на следващата седмица, заяви пък гл. комисар Ангелов.

"Тези хора са много добре подготвени, имат подходящата техника и ще са от голяма полза в най-трудните за мигрантския поток месеци - август и септември", добави още той.

От днес на границата има командировани 150 жандармеристи, които да подпомогнат звената на "Гранична полиция".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?