Тютюневи протести продължават натиска за субсидиите

Тютюневи протести продължават натиска за субсидиите

Въпреки поставеното от ГЕРБ условие тютюнопроизводителите да спрат протестите, ако искат да си получат обещаните от правителството 116 млн. лв. субсидии за реколта 2009 г., в сряда те се събраха на мерни митинги в Силистренско, Пловдивско и Благоевградско.

В Дулово се събраха около 600 души от пет различни области с искане за незабавно изплащане на сумата, която обаче е заложена в момента разглеждащата се актуализация на бюджета. Толкова производители протестираха и в Хаджидимово, Гоцеделчевско. Край Първомай също демонстрират стотици хора, които искат разговори на място с агроминистъра Мирослав Найденов и финансовия му колега Симеон Дянков.

Протестите се провеждат след поредица от заплахи за гладни стачки от страна на тютюнопроизводители. Те дори внесоха при министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов искане субсидията да стане 170 млн. лв., но той обясни, че това е невъзможно, тъй като разрешената от Брюксел по изключение сума е 116 млн. лв.

Председателят на Сдружението на тютюнопроизводителите от силистренското село Листец Фикрет Бекир заяви, че протестът в Дулово ще продължи докато се започне превеждането на сумите. Първоначално бе обещано това да стане през март, после обаче се забави определянето на размера на премиите заради разногласия между тютюнопроизводителите, а накрая управляващите си признаха, че парите не са предвидени в бюджета за 2010 г.

Протестиращите посочват, че парите им трябват спешно, за да си изплатят осигуровките и лихвите по кредитите и други задължения, които са се натрупали във времето, и че повечето пари от въпросните 116 млн. лв. всъщност ще се върнат обратно в бюджета

В неделя обаче финансовият министър Симеон Дянков изрично предупреди, че парите в разходната част на актуализирания бюджет ще бъдат отпускани целево само срещу планирани реформи. Дянков посочи конкретно като задължителни реформи пенсионната и алтернативната заетост на тютюнопроизводителите.

За целта и в земеделското министерство вече се разработва схема за алтернативна заетост на тютюнопроизводителите, която ще влезе в сила от следващата година, и така секторът ще се трансформира и докато това става в следващите 4-5 години на хората ще са осигурени доходи, каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Той заяви, че веднага след актуализацията на бюджета – до 15-ина дни, парите ще бъдат преведени на тютюнопроизводителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България