След първия тур на изборите

Убедителна преднина на десния кандидат за президент на Кипър

Победата му ще даде шанс за финансово спасяване и помирение на разделения остров

Никас Анастасиадис гласува на изборите в неделя заедно със семейството си

Новият президент на Кипър ще бъде излъчен на балотаж, който в голяма степен изглежда предрешен. След първия тур на изборите, провел се в неделя, убедителна преднина има лидерът на дясноцентристкия Демократически сбор ДИСИ Никос Анастасиадис, получил 45,46 на сто от гласовете. Негов конкурент на втория тур следващата неделя ще е кандидатът на комунистическата партия АКЕЛ Ставрос Малас, получил 26,91 на сто от гласовете. Непосредствено след него е третият претендент за поста, подкрепян от социалдемократите от ЕДЕК, Йоргос Лилилкас с 24,83 на сто.

На практика  над 70 на сто от кипърското общество отхвърли управлението на АКЕЛ, от която е и настоящият президент Димитрис Христофиас.

За разлика от досегашния президент най-вероятният му наследник от десницата е известен с подкрепата си за два плана, свързани с най-важните проблеми на острова – плана на ЕС за спасяване на изправената пред фалит кипърска икономика и плана за обединението на Кипър, изготвен през 2004-та година от тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан, но отхвърлен на референдум от кипърските гърци.

Според турската НТВ обаче, за да спечели подкрепата на националистически партии на балотажа, Анастасиадис, който освен това "отдава голямо значение на добрите отношения с кипърските турци и с Анкара", може да се окаже принуден да се отдръпне от собствената си политическа линия. Според политическите наблюдатели евентуален съюз в рамките на предизборните пазарлъци с партиите ДИКО и ЕДЕК, които се движат в националистическата права, може да "върже ръцете" на Анастасиадис.

Гласовете за Анастасиадис и неговата партия Демократически сбор ДИСИ обаче са категорично одобрение за подкрепяната от него политика за спасяване на острова, която трябва да доведе до финализиране на пакета от 17 млрд. евро. Затова и Брюксел не скри надеждата си победител на тези избори да е Анастасиадис.

Британският вестник "Файненшъл таймс" коментира, че Кипър е направил голяма крачка за спасяването на острова, като избирателите са дали предимство на десноценстристкия кандидат. Според изданието избирателната активност, надхвърлила 80 на сто, е показателна за растящото безпокойство на кипърците относно бъдещето на страната.

Би Би Си посочва, че приоритет на новия кипърски президент ще бъде да доведе до край спасението на страната, но в този си стремеж той ще бъде изправен пред натиск за подновяване на преговорите с турската общност в северната част на острова, който бе разделен през 1974 г.

Медията подчертава още, че пред Кипър стои и въпросът с природния газ, който "може би ще е нужно да бъде пренасян до Европа през Турция и който ще даде на Кипър икономическа възможност за живот, а също и шанс за помирение".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?